Transparensi: Korupcija na Kosovu van kontrole

korupcija
Izvor: Ekonomia Online

Prema Indeksu percepcije korupcije koji je predstavila međunarodna organizacija "Transparensi internešnal", Kosovo je delimično napredovalo u borbi protiv korupcije, ali je i dalje ne drži pod kontrolom, navodeći da bi odgovornije vođenje dijaloga sa Srbijom omogućilo sprovođenje ključnih reformi, prenosi Koha.

Kako se navodi u izveštaju, Kosovo je dobilo 41 bod i zauzelo 84. poziciju.

"Kosovo je napredovalo sa poboljšanim pravnim okvirom za finansiranje političkih i izbornih kampanja, ali će sprovođenje takvih reformi biti ključno u narednim mesecima. Vlada bi ipak trebalo da poboljša transparentnost i da se uzdrži od bilo kakvog mešanja u pravosudni sistem. Iako prošle godine nije bilo korupcionaških skandala koji su izašli na videlo, to ne znači da je korupcija pod kontrolom. Mali budžetski izdaci za kapitalne investicije poslednjih godina smanjili su mogućnosti za korupciju u raspodeli javnih ugovora, što je bio problem prošlosti", navodi se u izveštaju te organizacije.

Ističe se da je Zapadni Balkan poznat po niskom otporu organizovanom kriminalu. Kao uzrok povećanog rizika u regionu pominju se tenzije između Kosova i Srbije, naglašavajući "podrivanje granične saradnje koja je ključ uspešne borbe protiv organizovanog kriminala".

"Transparentnije i odgovornije političko donošenje odluka, uključujući dijalog Kosova i Srbije, stvorilo bi pogodniju klimu za konstruktivno rešavanje zamrznutog konflikta i omogućilo bi sprovođenje ključnih reformi kao preduslova za integraciju u EU", navodi se u izveštaju.