Trobojke se vijore ulicama Leposavića uoči proslave Dana srpskog jedinstva

Leposavić
Izvor: Kosovo Online

U Leposaviću se polako privode kraju pripreme za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava sutra, 15. septembra.

Radnici su tokom dana uprkos kiši uklonili  izbledele zastave i postavili nove. Sa izmenom starih za nove počeli su i u posle podnevnim časovima kako bi Leposavić bio ukrašen brojnim trobojkama.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave slavi se od 2020. godine. Izabran je zato što je tog dana 1918. godine probijen Solunski front. Proteklih godina građani su pozivani da na svojim domovima istaknu zastave, a to su učinile i državne ustanove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas građanima na Instagramu iz Brisela kako bi im čestitao praznik koji sutra slavimo - Dan srpskog jedinstva.

"Nije bio lak dan u Briselu. U teškim i gotovo nemogućim uslovima neuspešan sastanak. Sada smo došli u Budimpeštu na nekoliko sati. Čekaju me razgovori bugarskim premijerom, mađarskom predsednicom, i razume se mađarskim premijerom. Večeras, kasno, se vraćam u Beograd. Hoću da svim građanima Srbije čestitam praznik. Mi sutra slavimo Dan srpskog jedinstva", istakao je predsednik i dodao:

"Moramo da slavimo svoju zastavu, svoju crveno, plavo, belu trobojku. Moramo da slavimo naše pretke koji su nam ostavili našu otadžbinu da bismo umeli da cenimo budućnost naših potomaka zbog kojih sve radimo. Sve ono što smo prethodno uradili je samo prvo poluvreme, pred nama je drugo poluvreme velikih ekonomskih pobeda, nadam se ogromnog napretka a to možemo samo zajedno, ujedinjeni. Živela Srbija i naš narod".