Turistička organizacija Srbije: Bogata ponuda atraktivnih destinacija na Kosovu i Metohiji

Jezero Gazivode
Izvor: © Kosovo Online

U okviru kampanje "Biram Srbiju" Turistička organizacija Srbije promoviše sve destinacije, lokalitete i kulturno-istorijske spomenike, koji su turistima interesantni, ili tek žele da ih otkriju, a kako su za Kosovo onlajn potrvrdili iz TOS, među njima su, kao i svake godine, destinacije na Kosovu i Metohiji.

"Budući da nam je u fokusu aktivni odmor i odmor u prirodi, posao nam je donekle olakšan, jer teritorija pokrajine obiluje prirodnim lepotama koje turisti žele da obiđu, kao i ponudom avantura koje žele da probaju. Podneblje Ibarskog Kolašina, reka Ibar, jezero Gazivode imaju ogromne potencijale", kažu u TOS.

Kako dodaju, u okviru njihove promocije uvek se nađe i "Via Ferrata Berim" na Mokroj Gori, nedaleko od Zubinog Potoka. Upravo je fotografija sa te avanture, ističe PR menadžer TOS Aleksandra Ilić, privukla veliku pažnju i interesovanje na izložbi 'Biram Srbiju' kojom je TOS otvorio letnju turističku sezonu.

"Osim prirodnih lepota, izuzetnih prilika za odmor u prirodi i avanturu, ono što je najveća prednost turističke ponude Kosova i Metohije jesu manastiri, od kojih mnogi pod zaštitom Uneska, kao i kulturno-istorijski spomenici koji čuvaju istoriju i privlače sve posetioce da ih upoznaju i obiđu. Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i naravno Pećka Patrijaršija", dodaje Ilić.

Prema njenim rečima, poslednjih godina TOS prati unapređenje ponude u banjskom turizmu. Izdvaja se, dodaje, nova banja u Banjskoj sa kompleksom otvorenih i zatvorenih bazena sa termalnom vodom.

"Vizitorski centar, planovi za izgradnju dodatnih spa i wellness centara - sve su to potencijali na kojima, uz neprekidni rad na unapređenju infrastrukture, treba i dalje raditi i u tom procesu kolege iz turističkih organizacija u pokrajini mogu da računaju na podršku TOS", kaže Ilić.

Iz TOS ističu i da, kada se govori o razlozima zbog kojih su turisti zainteresovani za posetu Kosovu, nikako ne treba zaboraviti vinski turizam. Kvalitetna vina, poput onih koja se proizvode u vinarijama u Velikoj Hoči, Dečanima, ili ono iz Orahovca, koji se diči time da je orahovačko vino služeno na dvorovima Nemanjića, izazivaju veliko interesovanje turista, potvrđuju iz Turističke organizacije Srbije.

Ipak, kako dodaju, najveće interesovanje i domaćih i stranih turista bude kulturno-istorijski spomenici pod zaštitom Uneska.

"Organizovanim turama, obilascima manastira i crkava koji su pod zaštitom Uneska i onima koje ponosno svedoče o viševekovnoj tradiciji, turisti uspevaju da upoznaju značaj ovog podneblja, ali i da dožive nezaboravno iskustvo", potvrđuje PR menadžer TOS.

Turistička organizacija Srbije ne raspolaže zvaničnom statistikom o turističkom prometu, kao i o tome koliko je stranih turista u odnosu na posetioce iz Srbije. Podaci kojima raspolažu, uglavnom su oni koje dobijaju od kolega sa Kosova ili turoperatera.

"S obzirom na to da Republički zavod za statistiku, na koji TOS oslanja kada je turistički promet u pitanju, ne raspolaže podacima za KIM, nažalost, zvaničnu statistiku nemamo. Ali oslanjajući se na podatke kolega sa lokala, kao i iskustva naših kolega koji organizuju posete stranim novinarima, turoperatorima i turistima, interesovanja ima i među domaćim i stranim gostima. Pre pandemije, i pre izmenjenih pravila putovanja, često smo dobijali upite za organizovane posete Kosovu i Metohiji. Turistima iz Kine ta tura je bila posebno interesantna, pa smo u više navrata pomogli u organizovanju tih poseta" ističe Ilić.

Oko 500 Srba sa Kosova koristi vaučere Minisitarstva turizma

Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija već nekoliko godina u cilju promocije turizma u Srbiji, dodeljuje vaučere za subvencionisano korišćenje godišnjih odmora, posebnim kategorijama stanovništva. Kako navode u Ministarstvu, ove godine se oko 500 Srba sa Kosova prijavilo za korišćenje vaučera.

"Najviše je građana iz Kosovske Mitrovice, Gračanice i Leposavića koji su se prijavili za korišćenje vaučera. Njihove najtraženije destinacije su Sokobanja, Vrnjačka banja, Zlatibor, Zlatar, Prolom banja i dr.", navode iz Sektora za turizam u tom ministarstvu.

Sa druge strane, po njihovim rečima, vaučere nije moguće koristiti za neku od turističkih destinacija na Kosovu.

"U toku 2021. godine nema prijavljenih ugostitelja sa Kosova i Metohije koji dobrovoljno žele da učestvuju u akciji realizacije vaučera za subvencionisano korišćenje godišnjeg odmora", kažu u Ministarstvu turizma.

Moi
03. Avgust 2021.
Bravo republika Kosova