U 2020. godini na Kosovo uvezeno lekova u vrednosti od 90 miliona evra

apoteka lekovi
Izvor: Kosovapress

Tokom prošle godine, kada se čitav svet borio protiv koronavirusa, na Kosovu je povećana tražnja i uvoz lekova i dezinfekcionih sredstava, a otvoreno je 57 apoteka, dok je pet zatvoreno, prenosi Kosovo Pres.

Uvoz lekova i medicinskog materijala u 2020. godini bio je oko 90 miliona evra, što je više nego u 2019. godini.

Glavni razlog ovog povećanja povezan je sa situacijom stvorenom pandemijom koronavirusa, gde je masovno širenje virusa od marta prošle godine, koje se nastavlja, podstaklo upotrebu više lekova.

Portparol Kosovske carine Adriatik Staviljeci kaže da je tokom 2020. godine došlo do povećanja uvoza lekova, ali ne i na početku pandemije.

„Na Kosovo je uvezeno oko 1,1 milion dezinfekcionih proizvoda, uvezli smo medicinskih rukavica u vrednosti od oko 3 miliona evra, a premašen je i godišnji uvoz maski u vrednosti od preko 3 miliona evra. Naravno da je bilo uvoza i prethodnih godina, ali nije bilo u tim količinama“, kaže Staviljeci.

On kaže da je povećan i uvoz ostalih farmaceutskih proizvoda, posebno lekova, pa je u 2020. godini zabeleženo povećanje uvoza od 16 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu.

„Ako uporedimo 2020. godinu sa 2019., primećujemo da je ukupan uvoz lekova u prošloj godini bio 86 miliona, dok smo u 2019. godini imali 70 miliona, što je bio normalan prosek uvoza lekova u roku od godinu dana. Zbog pandemije, uvoz nekih vrsta lekova se povećao i uglavnom se povećala tražnja za vitaminima koji se prodaju u kosovskim apotekama“, dodaje on.

Staviljeci kaže da se trend uvoza ovih proizvoda nastavio početkom ove godine, ali naglašava da je došlo do blagog smanjenja uvoza dezinfekcionih sredstava, maski i rukavica.

Najveća potražnja je bila za antibioticima, ali i vitaminima gde se pored vitamina C, u velikim količinama tražio i vitamin D koji se preporučuje ljudima zaraženim koronavirusom.