U Albaniji sve veći broj silovanja devojčica mlađih od 14 godina

voa.png
Izvor: Reporteri

Aktivisti za ljudska prava u Albaniji izražavaju zabrinutost zbog seksualnih zločina nad maloletnicima, koji prema statistikama čine oko 40 odsto ukupnih zločina ove prirode. Glas Amerike je istraživao ovu temu i došao do svedočenja maloletne seksualno zlostavljane devojke, koja je rekla da se oseća nezaštićeno od strane državnih struktura.

Stručnjaci kažu da su vlasti ove zločine dugo ignorisale i da žrtve nisu uzete u zaštitu. Zvaničnici kažu da su izazovi brojni i navode neka poboljšanja u tom pogledu, poput jačanja kazni za nasilnike, uspostavljanja multidisciplinarnog centra za hitne slučajeve i pojačavanja napora za rehabilitaciju maloletnih žrtava seksualnog nasilja.

U Albaniji raste zabrinutost zbog seksualnih zločina nad maloletnicima.

Prema zvaničnim statistikama, tokom poslednjih pet godina nad njima se dogodilo preko 300 seksualnih napada. Trend je oko 60 godišnje, ali stručnjaci kažu da se smatra da seksualnog nasilja ima u većem broju, ali da se ne prijavljuje.

Jedna maloletna devojka rekla je za VOA da su se ona i njena porodica suočili sa mnogim poteškoćama.

"Prvo su me osetili ucenjivači. Bojala sam se da odem u policiju dok to nisam rekla roditeljima. Oni su mi bili podstrek da odem u policiju. Rođaci nasilnika su nam pretili. Brata su zvali telefonom, ucenili i pretili mu. Nakon svega što se dogodilo, moja porodica i ja smo odlučili da napustimo Albaniju, jer u Albaniji nisam mogla da vidim budućnost za sebe i svoju porodicu", rekla je seksualno zlostavljana maloletna devojka za VOA.

U Albaniji, 67 odsto žrtava seksualnih zločina su maloletne osobe mlađe od 14 godina, a u 81 odsto svih seksualnih zločina sa maloletnicima mlađim od 18 godina žrtve su žene.

Aktivisti za prava deteta kažu da je pre pet godina u jedinicama lokalne samouprave radilo oko 60 radnika za zaštitu dece, dok ih danas ima oko 240, ali da službe za prevenciju seksualnog nasilja i pomoć kada se ono dogodi gotovo da ne postoje.