U Beogradu zasijao spomenik Stefanu Nemanji

Kosovo Online
Izvor: Kosovo Online

Ceremonija otkrivanja spomenika velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, održana je u centru Beograda, na rekonstruisanom Savskom trgu. Spomenik je otvoren u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, diplomatskog kora, visokih zvaničnika iz regiona i brojnih građana.

Visok 23 metra i težak 68 tona, spomenik prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na otvaranju spomenika da je veliki župan, pre nego što je postao „Simeon, morao prvo da bude Nemanja“ i dodao da su Srbi do "Nemanje bili pleme“, a od njega državotvorni narod.

"Da je Srbiji podario samo Svetog Savu mnogo bi joj podario, da joj je samo podario Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario, a podario nam je obojicu i Srbiju suverenu i jaku“, rekao je Vučić na Savskom trgu.

Predsednik Srbije je zahvalio nedavno preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju i ukazao na njegove napore na završetku radova na Hramu Svetog Save.

„Danas smo bez našeg patrijarha Irineja i samo odavde hoću da mu kažem veliko hvala za sve što je uradio za naš narod i što nas je bodrio i hrabrio da radimo velike i istorijske stvari“, rekao je Vučić i istakao da će Srbija obnoviti i Hilandar.

Spomenik Stefana Nemanju predstavlja kao odlučnog vladara, dodao je predsednik Srbije.

„Ovaj spomenik je veliki zato što je priča o nama velika, težak zato što je priča o nama često bila teška, ovaj spomenik je lep koliko je priča o nama lepa. Ovaj spomenik je prvenstveno priča o nama, o tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili i šta smo danas i šta hoćemo da budemo“, rekao je Vučić.

Član predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, izjavio je da  spomenik predstavlja inspiraciju za jedinstvo srpskog naroda.

„Posebno sam ponosan što sa vama delim ovaj veličanstveni trenutak u kojem država Srbija i svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji“, rekao je Dodik.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, gradonačelnici Beograda i Banjaluke Zoran Radojičić, predstvnici diplomatskog kora, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković.

Volkov
27. Januar 2021.
TO SRBIJO!!!.... PAMTI SVOJU SLAVU I JUNAKE.
ZIVEO DUH SRPSKI!!!