U centru Prilužja uz pomoć SPC otkupljena kuća od Albanca

Kuća kupljena od Albanca
Izvor: Radio televizija Gračanica

Prilužje je jedno od većih srpskih sela u kome do sada nije bilo prodaje srpskih kuća, osim nekoliko po rubnim delovima sela, prenosi Radio televizija Gračanica.

Zbog toga je meštane uznemirila prodaja u samom centru, a nakon samo godinu dana, učinjen je napor da se otuđena imovina vrati. U ovom slučaju, u posed Srpske Pravoslavne Crkve. 

Milan Kostić, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn kaže da je uz organizacuju meštana i SPC imovina kupljena od Albanca i za sada prebačena na Srbina.

”Vladika raško-prizrenski Teodosije nam je, na praznik Preobraženje, obećao pomoć. Uz pomoć meštana smo kupili kuću, preveli je na Srbina, a uskoro će biti u vlasništvu Crkve. Drago mi je da se sa nje vijori zastava Srpske Pravoslavne Crkve”, istakao je Kostić.

Miodrag Popović, meštanin sela Prilužje kaže da ne planira da prodaje svoju imovinu, a ne bi želeo ni da komšije to urade.

Lokalni predstavnici planiraju da otkupe još jednu kuću koja je promenila vlasnika, sve u cilju etničke homogenosti sela.

“Srbi mogu opstati u Prilužju i okolnim selima, imaju državu Srbiju koja misli na njih, imaju redovna primanja i novčane naknade, ja se iskreno nadam da ćemo opstati na Kosovu i Metohiji”, istako je Milan Kostić, predsednik Privremenog organa Vučitrn.

U Prilužju je oko 500 srpskih kuća, od kojih je za sada, 350 stalno nastanjeno.