U Gračanici održana manifestacija "Gračaničko prelo"

Gračaničko prelo
Izvor: Kosovo Online

Na platou ispred Doma kulture "Gračanica" danas je održana druga po redu manifestacija Turističke organizacije Gračanica "Gračaničko prelo". U okviru manifestacije održani su i četvrti sajam meda u organizaciji Udruženja pčelara "Nukleus", kao i deveta manifestacija "Zlatne ruke Kosovke devojke" u organizaciji Udruženja poslovnih žena "Avenija".

Veliki broj posetioca na veliki praznik Uspenja Presvete Bogorodice koji manastir Gračanica obeležava kao svoju hramovnu slavu, mogao je da uživa u domaćim proizvodima, proizvodima od meda i rukotvorina raznih udruženja iz opštine Gračanica, ali i drugih opština gde se neguje srpska tradicija.

Direktorka Turističke organizacije Gračanica Sandra Đokić kazala je da je cilj manifestacije "Gračaničko prelo" da se predstavi narodno stvaralaštvo.

"Želimo da običaje i kulturu našeg naroda i naše Gračanice predstavimo na najbolji mogući način. Imamo goste iz drugih turističkih organizacija, sa nam su danas prijatelji iz Turističke organizacije Gnjilane, koji su takođe predstavili njihovu narodnu tradiciju i običaje", istakla je Đokić dodajući da je ono što karakteriše Gračanicu domaća kuhinja.

Predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija" Gordana Đorić navela je da manifestacija "Zlatne ruke kosovske devojke" pruža priliku svim učesnicama da pokažu svoje rukotvorine.

"Imamo priliku da uživamo u pogledu na rukotvorine, ali i da uživamo u nacionalnim jelima. Narodna radinost nije zamrla, rukotvorina će uvek biti, a 'Avenija' svih ovih godina radi na promociji kvaliteta naše kulturne baštine, stimuliše mlade žene da uče da vezu, tkaju, pletu, heklaju i na taj način od zaborava čuvamo kosovski vez i sve ostalo što nas krasi", kazala je Đorić.

Deveti sajam meda otvorio je predsednik Privremenog organa grada Prištine Novak Živić koji je naglasio da će PO grada Prištine, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju nastaviti da i u narednim godinama pomaže pčelare kako bi se proizvodnja meda poboljšala.

"Nadam se da će sajam imati sve više učesnika. Važno nam je da se mladi uključe u pčelarstvo. U potpunostirazumemo koliko je važno baviti se pčelarstvom i zato smo uz pomoć Kancelarije za KiM obezbedili pomoć u vidu opreme. Nastavićemo da pružamo podršku u skladu sa mogućnostima koje imamo", rekao je Živić.

Predsednik Udruženja pčelara "Nukleus"“ Mladen Đokić istakao je da je pčelarima iz godine u godinu sve teže i da ih je sve manje, ali da se trude da kroz ovakve manifestacije pokažu da se bore za pčelarstvo.

"Moramo da apleujemo na nadležne institucije da se više ulaže u ovu granu poljoprivrede, da se više radi na pospešenju pčelinje paše i ostalih medonosnih kultura", rekao je on.

Na četvrtom sajmu meda učestvovala su Udruženja pčelara iz Sirinjićke Župe, Kosovskog Pomoravlja, severa Kosova i centralnog Kosova.

"Sajam je jedinstvena prilika da razmenimo iskustva i savete jer se pčelarenje iz godine u godinu menja", rekao je Đokić.

"Gračaničko prelo" posetila je i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sa svojim saradnicima.

Program će biti nastavljen večeras u 20 časova, kada će posetioci moći da uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu i tom prilikom biće zvanično otvoreni "Dani opštine Gračanica" koji će trajati do praznika u narodu poznatom kao Mala Gospojina, odnosno do 21. septembra.