U Kliničkom centru Kosova nestašica leka za karcinom

Lekovi
Izvor: Telegrafi

Lek koji služi za lečenje više vrsta karcinoma nestao je sa Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova pre više od mesec dana i ne zna se kada će zalihe biti dostupne, niti kako će se pacijenti snaći tokom nestašice, prenosi Reporteri.

Lekove za kliniku Univerzitetsko kliničkog centra nabavlja centralna apoteka ove ustanove i ne znaju kada će ovaj lek ponovo biti dostupan.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za onkologiju Arben Bisljimi kaže da je nedostatak lekova posledica nepravilnog planiranja.

Prema njegovim rečima, lek Pembrolizumab je 2021. korišćen za neke vrste bolesti, dok je od ove godine počeo da se preporučuje i za neke druge.

„Malo je van plana ispalo da je potrošeno više. Znači, planirano je, na primer, samo za melanom (kožnu bolest), ali sada se daje i za druge patologije, za pluća, za probleme jednjaka i tako dalje“, kaže Bisljimi za Radio Slobodna Evropa.

On dodaje da pembrolizumab spada u kategoriju lekova sa visokim troškovima nabavke i da je u Kliničkom centru oko 30 pacijenata kojima je ova terapija neophodna.

Na pitanje da li Ministarstvo zdravlja ima mogućnost da pomogne pacijentima u obezbeđivanju lekova za imunoterapiju, iz ove ustanove kratko su pismeno odgovorili da su ti lekovi „od 2019. godine uvršteni na listu osnovnih lekova”.

Prema rečima zdravstvenih zvaničnika, od početka ove godine do kraja septembra na Kosovu je identifikovano više od 1.120 novih slučajeva raka. Samo u jednom danu, oko 250 pacijenata dobije uslugu na Klinici za onkologiju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najčešći smrtni slučajevi su oboleli od raka pluća, debelog creva, jetre, želuca i dojke.