U manastiru Gračanica obeležena hramovna slava Velika Gospojina

Vladika Teodosije
Izvor: Kosovo Online

Liturgijom i rezanjem kolača, u manastiru Gračanica obeležena je hramovna slava Velika Gospojina.

Današnji praznik okupio je, kao i svake godine veliki broj vernika, a liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva eparhije.

Liturgiji je pored predstavnika lokalne vlasti, prisustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić, koji je čestitao vernicima praznik.

"Mi, kao Kncelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, smo uvek tu da ohrabrimo naš narod sa Kosova i Metohije u borbi za srpsko Kosovo. Ovi ljudi predstavljaju bedem odbrane srpskih nacionalnih interesa i vrednosti. Ta borba će biti lakša ako se držimo naše pravoslavne crkve, vere i tradicije. SPC predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta, ali i sidro i krst opstanka srpskog naroda", istakao je Terzić.

Kako je naveo, Srbi na Kosovu izloženi su pretnjama i nasilju od strane Prištine,  dodajući da će država Srbija nastaviti borbu za srpski narod.

"Svedoci smo da se srpski narod na KiM suočava sa nasiljem koje je prouzrokovano jednostranim akcijama Prištine, ali sigaran sam da ćemo, uz molitve našeg sveštvenstva, prebroditi sve pretnje sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na KiM. Važno je da se okupljamo i da nastavimo borbu za našu državu, svetinje i za Kosovo i Metohiju, što i činimo", poručio je Terzić.

Današnjim praznikom počinju i Dani opštine Gračanica, koji će trajati do Male Gospojine 21. septembra, a u tom periodu biće održane mnoge manifestacije.