U naselju „Sunčana dolina“ osvećen kamen temeljac za izgradnju hrama

Kamen temeljac za izgradnju hrama u naselju Sunčana dolina
Izvor: Kosovo Online

Episkop Raško – prizrenski i kosovsko - metohijski vladika Teodosije, uz sasluženje sveštenstva iz Zvečana i Severne Mitrovice, obavio je danas, u naselju Sunčana dolina nadomak Zvečana, svečani čin osvećenja kamena temeljca za izgradnju hrama posvećenog prenosu moštiju Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Pod zidinama drevnog Zvečana, a u prisustvu predstavnika društveno političkog života i okupljenih građana, kako je rečeno, učinjeno je bogougodno delo na mestu gde je Sveti Kralj prineo Bogu svoj zemaljski život i mučenički podvig.

„Mošti Svetoga Kralja nalaze se u njegovoj zadužbini, dečanskoj crkvi, i one zaista sijaju neprolaznom svetošću svima koji živimo i opstajemo na ovim svetim prostorima Kosova i Metohije. Ovaj hram, koji posvećujemo njemu, praznovaće prenos moštiju Svetoga Kralja Stefana Dečanskog ovde iz Zvečana u njegovu svetu obitelj“, rekao je vladika Teodosija i naglasio da je to praznik koji se slavi nedelju dana posle Petrovdana.


„Daće Bog da ovo delo koje smo započeli završimo u slavu Božiju, da bi nas i ovaj hram, poput mnogih hramova i manastira na Kosovu i Metohiji, okupljao na molitvu i podsećao ko smo i šta smo, kome pripadamo i da treba da sačuvamo ovo neprelazno blago koje su nam predali naši preci koji su bili bolji od nas. Mi hodimo njihovim stopama i mi činimo ista dela podižući nove hramove koji treba da nas zadrže i da nas sačuvaju na ovim svetim prostorima“, poručio je episkop Raško – prizrenski.

Vladika Teodosije je naglasio da naselje „Sunčana dolina“, koje se podiže u podnožju Zvečana, treba da bude za one Srbe koji žele da ostanu da žive na prostoru Kosova, kao i za one koji su morali iz raznih krajeva da izbegnu, a ne mogu više u svoje domove da se vrate.

„Oni treba da nađu utočište u ovim kućama koje gradi Vlada Republike Srbije. Izdvojena su velika sredstva da se podigne ovo naselje, a u okviru njega i crkva božija, jer znamo da pored tela treba čuvati i spasavati dušu. Nije samo bitno da nas ima na broju, već treba da budemo ono što smo uvek bili, a u tome nam pomažu naši hramovi, vera i naši svetitelji, da ostanemo kršten narod Svetoga Save, svetih Nemanjića, među njima najslavnijeg kralja mučenika Svetog Stefana Dečanskog“, rekao je u svojoj besedi vladika Teodosije.


U znak zahvalnosti za doprinos koji je crkva dala, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević uručio je episkopu Raško - prizrenskom ikonu Svetog Đorđa, a vladika Teodosije je rekao da je to njegova slava i da će prilikom osvećenja hrama čija je izgradnja danas počela, priložiti ovu ikonu novoizgrađenom hramu.

Naselje „Sunčana dolina“ nalazi se u podnožju drevnog grada Zvečana, na pola puta između Zvečana i Severne Mitrovice, u kojem bi uskoro trebalo da bude useljeno više stotina srpskih porodica. Izgrađeno je više od 250 stambenih kuća, a užurbano se radi na izgradnji dečijeg obdaništa i pratećih sadržaja koji će u mnogome olakšati život i pružiti idealne uslove porodicama koje ovde budu dobile krov nad glavom.