U prvoj polovini godine zaplenjeno 636 komada oružja

Oružje koje je zaplenjeno u policijskom pretresu
Izvor: Kosovo Online

Tokom akcija Kosovske policije u 2022. godini pronađeno je 1.473 komada oružja bez dozvole, dok je do jula ove godine oduzeto 636 komada oružja, prenosi Ljajmi.

U tri slučaja pucnjave u kafićima i noćnom klubu koja su se završila smrtnim ishodom korišćeno je oružje koje policija nije mogla da identifikuje, a da bi se takvi incidenti sprečili, pokrenuta je akcija kosovske policije po nazivom "Bič".

Tokom prvog dana akcije "Bič" prilikom kontrole 2.049 automobila policija je pronašla i zaplenila šest komada različitog oružja, od čega tri u regionu Prištine. Akcija se sprovodi po celom Kosovu i u njoj učestvuju sve jedinice kosovske policije, uključujući i specijalne.

"Mislim da akcija zaslužuje pohvalu, ali rezultat koji želimo mora da se postigne kroz sistematski rad organa za sprovođenje zakona, a tu ulogu moraju da imaju i građani koji treba da sarađuju pomažući kosovskoj policiji denunciranjem negativnih pojava", rekao je bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Seljam Škodra.

Psiholog Dorjan Krasnići naveo je da male kazne za posedovanje oružja "olakšavaju" nošenje oružja. 

"Posedovanje velike količine oružja pojava je u zemljama u kojima su velike ilegalne aktivnosti. A male kazne za posedovanje oružja olakšavaju nošenje oružja sa sobom", objašnjava Krasnići.