U Severnoj Mitrovici za buduće brucoše održana promocija fakulteta Univerziteta u Prištini

Promocija fakulteta za buduće brucoše
Izvor: Kosovo Online

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održao je danas na gradskom šetalištu promociju povodom upisa budućih brucoša na fakultete koji se nalaze pod okriljem ove ustanove.

Cilj ove promocije je da se svršenim srednjoškolcima približe fakulteti i da se kroz direktni kontakt sa budućim studentima prikaže šta fakulteti nude brucošima, kakva ih nastava očekuje i šta im se nakon završetka studija nudi u budućem radu i karijeri.

U ime Rektorata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Boranijašević izrazio je zadovoljstvo što se danas na ovaj način prištinski univerzitet predstavlja budućim brucošima.

"Kao što vam je poznato na našem Univerzitetu je 10 fakulteta sa 101. akreditovanim programom. Današnja akcija je organizovana u cilju promocije fakulteta kako bi se na neposredan način studentima predstavilo ono što im fakulteti nude. Sa nama su svi dekani naših fakulteta i oni su pored svojih štandova i zajedno sa svojim timovima prezentuju budućim studentima sve ono što je njima bitno što se tiče studiranja, uslova za studiranje i smeštaj u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Boranijašević.

On je istakao da se studentima nudi kvalitetan nastavni kadar i uslovi studiranja, a da su smeštaj i ishrana u okviru studentskih domova po vrlo pristupačnim cenama.

Dekanka Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović rekla je da je promocija lepa ideja da se budući brucoši na najbolji način upute šta im fakulteti nude u daljem obrazovanju i razvoju.

"Ekonomski fakultet svojim budućim brucošima nudi sticanje najkvalitetnijeg znanja i veština koje su neophodne za buduće tržište rada jer smo mi svesni da buduće ekonomiste pripremamo za jedno sasvim novo tržište rada gde ćemo imati potpuno novu paletu zanimanja. Mi znamo koji su zahtevi budućih radnih mesta i u skladu sa tim mislim da će naći studenti koji završe Ekonomski fakultet lako naći posao na tržištu rada", rekla je Vujović.

Jelena Belović, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu kaže da je ovo najbolji pokazatelj koliko je Severna Mitrovica otvoren grad za studente i koliko su ovde studenti prihvaćeni i da se ovde osećaju kao u svojoj kuća bez obzira odakle dolaze.

"Mogu da poručim budućim brucošima da opredeljenje za pravni fakultet svakako znači investiciju u njihovu budućnost iz razloga što su brojna zanimanja na tržištu rada uglavnom vezana za posao pravnika.To su zanimanja koja se tiču kako advokature tako i poslovi pravnika u institucijama, ustanovama, preduzećima niko ne može da funkcioniše bez dobrog pravnika", zaključila je Belović i dodala da ove godine na Pravni fakultet može da se upiše 70 studenata na teret Budžeta i 80 studenata koji se sami finansiraju.

Pored integrisanih studija opšte medicine, stomatologije i akademskih studija zdravstvene nege, od ove godine Medicinski fakultet budućim brucošima nudi tri nova studijska programa - Opšta medicinska sredstva, Strukovni fizioterapeut i Zubni tehničar-Protetičar.

Dekanka Medicinskog fakulteta Tatjana Novaković rekla je da su od prošle godine na ovom fakultetu podignute kvote, a sve to zbog velikog interesovanja studenata.

"Na budžetu ćemo upisati 120 studenata. Mi smo prošle godine zbog velikog interesovanja povećali kvote. Ove godine ćemo upisati 90 studenata na Opštoj medicini, 50 na Stomatologiji, 30 na Zdravstvenoj nezi i 90 studenata na Strukovnim studijama. Medicinski fakultet sledeće godine pored starih postojećih programa nudi i tri nova studijska programa. Od sledeće godine akreditovali smo Strukovne studije koje traju tri godine i ove godine ćemo upisati prvu generaciju na smerovima Opšta medicinska sredstva, Strukovni fizioterapeut i Zubni tehničar-Protetičar", rekla je Novaković.