U Srbiji sutra počinje popis stanovništva

Popis u Srbiji
Izvor: Printscreen

Popis stanovništva u Srbiji počeće u subotu, 1. oktobra, a oko 15.000 izabranih popisivača će "od vrata do vrata" metodom intervjua od građana prikupljati popisne podatke, prenosi RTV.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević rekao je da će popis trajati narednih mesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i da ljubazno odgovore na njihova pitanja.

On je na konferenciji za medije rekao da će najbolji popisivači biti angažovani u njihovim centrima, kao i da će imati priliku da učestvuju u drugom po masovnosti istraživanju, u popisu poljoprivrede sledeće godine.

"Popis se sprovodi da bismo dobili precizne podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje pouzdane slike trenutnog stanja, za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posledica iseljavanja u inostranstvo u poslednjih 11 godina", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je izuzetno važno da svi učestvuju u popisu i zajedno doprinesu njegovoj uspešnoj realizaciji.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke rekao je da EU podržava akciju sprovođenja popisa stanovništva i dodao da su podaci bitni, kako sa aspekta socijalne politike, tako i sa ekonomskog aspekta.

Klaucke je naveo da je zavod sproveo obimnu pripremu za popis stanovništva koji će se, kako kaže, sprovesti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, pozvao je sve građane koji nakon dobijenih informacija u vezi sa popisom stanovništva budu smatrali da se obrada podataka o ličnosti vrši suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, o tome obaveste ovu instituciju.

Poverenik ukazuje da je sprovođenje popisa stanovništva uređeno Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, te da je tim zakonom uspostavljen pravni osnov za obradu podataka o ličnosti, a obradu podataka će vršiti Republički zavod za statistiku u svrhu proizvodnje i objavljivanja podataka zvanične statistike, navodi se u saopštenju Poverenika.

U saopštenju podsećaju da se saglasno odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, podrazumeva obezbeđivanje reprezentativnih podataka i informacija o masovnim ekonomskim, demografskim i društvenim pojavama.

Republički zavod za statistiku je državni organ čija je nadležnost određena Zakonom o ministarstvima i odnosi se na, kako su naveli, obavljanje poslova vezanih za organizaciju i sprovođenje statističkih istraživanja, prikupljanje, obradu, statističku analizu i objavljivanje statističkih podataka.

U tom kontekstu, kako su precizirali, obrada podataka o ličnosti u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova ove godine vrši se u javnom interesu i predstavlja pravnu obavezu Republičkog zavoda za statistiku, a Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine usklađen je sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Imajući to u vidu, ne postoje indicije koje bi ukazivale na to da će obrada podataka o ličnosti u okviru predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova biti u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Međutim, budući da se nepravilnosti u vezi sa obradom podataka o ličnosti nikada ne mogu unapred potpuno isključiti, Poverenik upućuje sve zainteresovane da se radi dobijanja informacija o popisu obraćaju neposredno Republičkom zavodu za statistiku, kao rukovaocu podacima.