U sredu se u Gračanici otvara izložba "Jasenovac, logor smrti, zemlja živih"

Audio izložba Jasenovac - logor smrti, zemlja živih u Gračanici
Izvor: Muzej žrtava genocida

Muzej žrtava genocida, Galerija umetnosti Priština - Gračanica i Dom kulture "Gračanica" najavili su otvaranje audio-izložbe "Jasenovac, logor smrti, zemlja živih" u sredu 13. aprila u galeriji Doma kulutre Gračanica. 

Izložba, koja je će biti otvorena u sredu u 20 časova, do sada predstavljena u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Trebinju, Podgorici i Parizu donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

"Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, iako inspirisana istorijskim događajima i urađena u skladu sa istorijskim činjenicama, ta izložba nije istorijska po karakteru. 

"Izložba 'Jasenovac, logor smrti, zemlja živih' koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom, stvore slike i na taj način 'vide' Jasenovac", navodi se u Muzeja žrtana genocida. 

Dodaje se da je umetnička dimenzija tog projekta naročito istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić. Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević.

"Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života", stoji u saopštenju.

Na otvaranju izložbe govoriće vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski gospodin Teodosije, direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković, kustos – istoričar Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković i autor Darko Nikolić.

Organizatori izložbe su Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Dom kulture "Gračanica", a partner projekta Muzej žrtava genocida. 

Izložba će biti otvorena za posetioce do 8. maja.