U srpskim sredinama na Kosovu rođeno više od 900 beba u ovoj godini

Bebe
Izvor: Kosovo Online

U tri porodilišta koja rade u srpskom zdravstvenom sistemu na Kosovu, u godini koja je na izmaku, rođeno je nešto više od 900 beba.

Za 360 dana u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici rođeno je 510 beba, izjavila je za Kosovo Onlajn načelnik Ginekološkog odeljenja u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici doktor Milijana Milenković.

 „Trudnice dolaze sa čitave teritorije Kosova i Metohije, i južno od Ibra, s tim što imamo nešto manji broj porodilja iz opštine Štrpce, u odnosu na prethodne godine. Znamo svi da je bila burna godina, u bezbednosnom smislu, pa čujemo da pojedine porodilje odlučuju da se porode u Skoplju koje im je teritorijalno mnogo bliže nego Kosovska Mitrovica. Ipak, imamo porodilje iz Štrpca koje zahtevaju duže praćenje i intenzivniji nadzor i one budu hospitalizovane na jedan duži period kod nas“, rekla je Milenković.

Ona ističe da su uslovi na ovom odeljenju solidni i da su samo tokom prošle i ove godine dobili vredne aparate.

„Tokom prošle godine dobili smo dva moćna ultrazvučna aparata, imali smo donaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dobili smo najmoderniji inkubator za bebe, sofisticirani hirurški sto tako da se kod nas obavlja praćenje svih trudnoća, osim onih koje su visokorizične. Jedino ako se radi o prevremenom porođaju i o visokorizičnim trudnoćama, onda se te žene upućuju u tercijalne zdravstvene ustanove, uglavnom je to klinika u Kragujevcu i ginekološke klinike u Beogradu sa kojima imamo izuzetno dobru saradnju“, rekla je dr Milenković.

Načelnica Ginekologije u Severnoj Mitrovici posebno ističe da je sve veći broj parova koje se odlučuju na treće i četvrto dete.

„U toku ove godine bilo je 94 slučaja majki koje su na svet donele treće dete i 30 žena koje su rodile četvrto dete. Zabeležena su i po četiri slučaja u kojima su se majke ostvarile po peti, odnosno šesti put“, rekla je doktor Milijana Milenković.

Iz godinu u godinu broj novorođenčadi veći je na centralnom Kosovu pa upravnik Ginekologije u Bolnici u Gračanici doktor Bogoljub Veljković ocenjuje odlazeću 2019. godinu kao veoma uspešnu.

„Imali smo 260 porođaja, nešto više dečaka od devojčica je rođeno, i veoma smo zadovoljni. Naš najveći problem je nedostatak prostora i imamo obećanja da ćemo, zahvaljuju državi Srbiji, dobiti novu bolnicu kojoj se radujemo. Nadam se da će to rešiti mnoge naše probleme“, rekao je dr Veljković.

Gotovo isti broj beba kao i prošle godine rođen je u porodilištu u Pasjanu, kod Gnjilana gde je do juče rođeno 136 beba.

„Prošle godine smo na kraju imali 141 rođenu bebu, tako da se i ove godine očekuje približno isti broj novorođenčadi“ izjavila je za Kosovo Onlajn glavna sestra ginekološkog odeljenja u Pasjanu Snežana Ivanović

Ona ističe da su uslovi za rad dobri, ali da im nedostaje jedan sto u porodilištu i još nekoliko radnika koji bi mogao da pruži adekvatne usluge pacijentkinjama.

„U boksu, kao i na odeljenju ginekologije i intenzivne nege u smeni radi po jedna sestra, a po pravilu treba da budu najmanje dve sestre u smeni“, kaže Ivanovićeva.

Ono što je karakteristično je i to da se u ovoj Bolnici porađaju i Albanke koje su udate za Srbe u gnjilanskom kraju, ali i da pripadnici drugih zajednica dolaze u ovu zdravstvenu ustanovu za ostale medicinske usluge.