Učenici Poljoprivredne škole u Lešku i privrednici sa Kosova obišli sajam u Novom Sadu

Poljoprivredna škola Lešak na Novosadskom sajmu
Izvor: TV Most

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju dočekali su đake Poljoprivredne škole u Lešku i poljoprivrednike Leposavića i zajedno sa predstavnicima Novosadskog sajma obišli Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, prenosi TV Most.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je uvažavajući sve specifičnosti uslova za opstanak srpske zajednice na teritoriji  Kosova i Metohije, u saradnji i uz puno razumevanje Novosadskog sajma, podržala posetu poljoprivrednika sa područja KiM jubilarnom 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji se održava u Novom Sadu od 20. do 26. maja.

Direktor Poljoprivredne škole u Lešku Bojan Ignjatović rekao je da iako su iz poljoprivrednog kraja, nisu na visokom poljoprivrednom nivou.

"Škola jeste koncipirana i zamišljena tako da bude nosilac razvoja poljoprivrede u kraju i regionu koji gravitira prema Raškom okrugu, tako da imamo đake i iz Raške i Novog Pazara. Poljoprivreda nije kao nekada, moramo biti edukovani", rekao je Ignjatović.

Prema rečima Veselina Kočanovića, pomoćnika direktora Kancelarije za KiM, Kancelarija veliku pažnju posvećuje sektoru poljoprivrede na prostoru Kosova.

"Zahvaljujući državotvornoj politici predsednika Aleksandra Vučića, Vladi Republike Srbije i velikom agilnošću našeg direktora Kancelarije Petra Petkovića ulažemo velika sredstva u poljoprivredu, imamo posebne linije subvencija kojima omogućavamo našim poljoprivrednim proizvođačima, da ne samo u socijalnom delu, već da nekom prerađivačkom opremom, mini linijama, sušarama, hladnjačama..., omogućimo tim ljudima da, ono što smo ulagali, mogu da proizvode i sami dođu do gotovog proizvoda", naglasio je Kočanović.

Gordana Knežević, portparolka Novosadskog sajma istakla je da svake godine na poljoprivrednom sajmu, ali i na drugim manifestacijama, Novi Sad dočekuje goste sa Kosova.

"Ovog puta to su učenici poljoprivredne škole i privrednici, za koje se nadamo da će iz Novog Sada otići, kao i do sada, sa lepim uspomenama i korisnim savetima i informacijama", rekla je Knežević. 

Prva grupa od oko 50 poljoprivrednika sa područja grada Prištine obišla je Sajam na dan otvaranja, 20. maja, a danas su Sajam obišli učenici i zaposleni iz Poljoprivredne škole Lešak (tačnije njih 87) i 43 poljoprivrednika sa područja opštine Leposavić.

Ta poseta je od posebnog značaja učenicima Poljoprivredne škole imajući u vidu da je to najstarija stručna škola na čitavoj teritoriji Kosova i da danas broji ukupno 16 odeljenja i ima širok dijapazon obrazovnih profila.

Kao i poljoprivrednicima i učenicima će ova poseta omogućiti između ostalog i razmenu znanja i važne susrete sa predstavnicima velikih kompanija i malih proizvođača iz sektora poljoprivrede.