Ugostitelji: Novim antikovid merama Vlada produbljuje ekonomsku krizu

Ugostitelji
Izvor: Facebook

Kosovsko udruženje ugostitelja smatra da će nove antikovid mere, koje su od danas stupile na snagu, produbiti ekonomsku krizu na Kosovu i zbog toga traže hitan sastanak sa Ministarstvom zdravlja, prenosi Kosova pres.

Predstavnici ovog Udruženja navode da institucije u zemlji nastoje da prodube ekonomsku krizu na Kosovu i da će se, tim povodom, sastati naredne sedmice kada će da odluče o svojim narednim postupcima.

Arian Vranica iz Udruženja ugostitelja Kosova kaže da već nekoliko puta Ministarstvo zdravlja donosi odluke o novim merama bez konsultacija sa ovim sektorom.

"Izuzetno smo zabrinuti jer postoji tendencija da se pogoršava ekonomska situacija. Od kraja prošle godine imamo signale da će doći do ozbiljne ekonomske krize. U ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo znamo da postoji rast inflacije, da postoji rast cena i to nije praćeno određenom fiskalnom politikom koja bi mogla da olakša poslovanje u vreme krize“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, zemlje u svetu, uprkos velikom broju slučajeva koronavirusa, ne preduzimaju takve mere. Vranica traži da ih Ministarstvo zdravlja pozove na sastanak na kojem bi se razgovaralo o ovim merama.

" Okupićemo se kao udruženje tokom sledeće nedelje.Tražili smo hitan sastanak sa Ministarstvom zdravlja, iako je trebalo direktno da nas oni pozovu, ali to očigledno nisu smatrali neophodnim“, navodi on i dodaje da su mere koje su danas stupile na snagu naštetile ugostiteljima koji su se cele nedelje snabdevali namirnicama.

Prema novim antikovid merama, naloženo je da ugostiteljski objekti rade do 21 sat, dok je muzika dozvoljena do 20.30 časova.