Univerzitet u Prištini proslavio 52. rođendan, dodeljene "Vidovdanske povelje"

Dan Univerziteta i dodela Vidovdanske povelje
Izvor: Kosovo Online

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Proslavio je danas 52. rođendan, a svečanom akademijom i uručivanjem "Vidovdanske povelje" u prostorijama Fakulteta tehničkih nauka obeležen je Dan univerziteta. 

Na samom početku intonirana je državna himna i himna Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

V.d rektora Prištinskog univerziteta Nebojša Arsić pozdravio je prisutne i istakao da je ovo veliki dan koji ovaj Univerzitet sa ponosom proslavlja.

"Ove godine obeležavamo 52. godine svog postojanja trudeći se da u izazovnim okolnostima u potpunosti sprovedemo svoju misiju obrazovanja mladih ljudi u tome ne zanemarujući drugu komponentu svoje delatnosti naučno istraživački rad. Sve to ne bi bilo moguće da iza nas ne stoji naš osnivač Republika Srbija. Uz podršku svih relevantnih državnih institucija dobijamo vetar u leđa da sa još većom posvećenošću ostvarimo svoje ciljeve", istakao je Arsić.

On je istakao odličnu saradnju koju taj Univerzitet ima sa drugim univerzitetima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ove godine kosovski zvaničnici su srpskim ministrima zabranili dolazak na obeležavanje Vidovdanskih svečanosti, u ime ministarstva prosvete, nauke i tehnološkoj razvoja u vladi Republike Srbije na svečanosti je bila prisutna državna sekretarka Marijana Dukić Mijatović koja je podvukla da je raduje da su joj svi koje je srela tokom prethodna dva dana rekli da se više nego ikada na Kosovu oseća da je država Srbija uz njih.

"Zaista se trudimo da što više ostvarimo neposrednih kontakta kako bi se na terenu informisali šta je potrebno i šta se može učiniti kako bi više pomogli, šta je ono što smo dali, ali je nedovoljno. Ono što me raduje je to da sam od sagovornika čula da osećaju da je država Srbija uz njih. Trudimo se da koliko god možemo da vam pomognemo", kazala je Dukić Mijatović.

Nagrada "Vidovdanska povelja" koja se svake godine dodeljuje prijateljima Univerziteta ove godine je dodeljena Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću, kako je navedeno nagrada se uručuje "za veliki i nesebični doprinos radu, razvoju i jačanju Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u KM i afirmaciji akademske zajednice na prostoru Kosova i Metohije".

Povelja je dodeljena i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu za, kako je navedeno u obrazloženju, izuzetno uspešnu međuniverzitetsku saradnju i nesebičnu pomoć i razumevanje "u ovim presudnim vremenima za naš narod na Kosovu i Metohiji"

Dekan fakulteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da ova dva fakulteta najbolje poznaju ono kroz šta su prošli jer su oba univerziteta u posleratnim godinama morali od nule da krenu u izgradnju svega što danas imaju.

"Nama iz Republike Srpske je poseban osećaj kada dolazimo na Kosovu i Metohiju, dolazimo kući, ovde nam je sve. Ima li lepšeg dana i lepšeg povoda i lepšeg mesta nego da se baš danas na ovaj sveti dan okupimo na Kosovu i Metohiji", kazao je Kulić koji je podsetio i uporedio put razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u KM uz podsećanje da bez države Srbije i jedinstva srpskog naroda ne bi bilo ni ova dva univerziteta.

Univerzitet je za sveukupne naučne, stručne i pedagoške rezultate kao i za posebne zasluge u razvoju, napretku i afirmaciji univerziteta profesorima dodelio "Vidovdanska priznanja", a "Zahvalnice" su dodeljene nenastavnom osoblju kao tradicionalnu nagradu "Istaknuti student" koja se dodeljuje najistaknutijim studentima na svakom od fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U ime nagrađenih profesora prisutnima se obratila Dušanka Jovović.

"Bila je velika čast da sve ove akademske, srećne, burne, izazovne godine damo svoj doprinos u obrazovnom procesu koji je zahtevao stručnost, ozbiljnost, predanost i odgovornost u svemu što smo radili. Velika je naša radost što smo prenosili znanje našim studentima koji su stasavali  u dobre stručnjake i u dobre ljude. Generacije koje su odavde otišle na svoja radna mesta koji postižu sjajne rezultate u svojim sredinama svedoče da smo dobro sejali i da je seme dalo dobar rod", zaključila je Jovović.

Ispred nagrađenih studenata skupu se obratila studentkinja odseka za matematiku Prirodno matematičkog fakulteta Alma Hamza koja je tokom studiranja ostvarila prosečnu ocenu 9,96.

"Ponosna sam što vam se obraćam u ime nagrađenih studenata. Poštovani profesori, prijatelji porodico hvala vam što ste bili uz nas tokom školovanja. Trudićemo se da vaša očekivanja. Neka nam je srećan dan našeg univerziteta", rekla je Hamza.