UNS i DNKiM: Svetlani Vukmirović i ostalim novinarima obezbediti nesmetan rad

UNS
Izvor: UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje današnju i jučerašnju zabranu ulaska na Kosovo novinarki RTS-a i urednici emisije „Pravo na sutra“ Svetlani Vukmirović i traži da se Vukmirović i celokupnoj televizijskoj ekipi obezbedi nesmetan ulazak na teritoriju Kosova.

Vukmirović kaže za sajt UNS-a da joj ni danas ni juče nakon oko pola sata čekanja nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju i pripremi redovnu epizodu emisije „Pravo na sutra“.

„Policajac na administrativnom prelazu mi je danas pokazao pravac i rekao 'Izađite iz 'zemlje'', rekla je Vukmirović.

Vukmirović je i juče posle pola sata čekanja rečeno da ne može da uđe na Kosovo „zbog situacije“. Rekli su da ostali članovi mogu ući, ali da njoj nije dozvoljeno.

„Poručili su mi 'Evo možemo da zaustavimo autobus da se vi vratite za Beograd, a drugi mogu da uđu'. Tada sam objasnila da smo ekipa i da ne mogu da rade bez mene“, rekla je Vukmirović.

Vukmirović u više navrata nije dozvoljen ulazak na Kosovo. Poslednji put joj je zabranjeno prošle godine, kada je njoj i ekipi emisije „Pravo na sutra“, posle četiri dana čekanja, rečeno da ne mogu da uđu, uz obrazloženje da dolazak nisu najavili 72 sata ranije, preko oficira za vezu Dejana Pavićevića.

„U prethodne četiri godine dešavalo se više puta da me zaustavljaju i da čekam nekad i sat da me puste. Uvek zovu Prištinu kada ulazim i kad izlazim. Iako su prošle godine kada smo četiri dana čekali reagovali svi – UNS, NUNS i Evropska unija, i dalje kada se pojavim mora da se zove Priština“, kaže Vukmirović.

Vukmirović sa ekipom RTS-a svakog meseca odlazi na Kosovo i Metohiju kako bi pripremila emisiju „Pravo na sutra“ o životu Srba na Kosovu i Metohiji.

UNS će se obratiti Međunarodnoj (IFJ) i Evropskoj federaciji novinara (EFJ), kao i Oebsu, Unmiku i Euleksu zbog ovog teškog kršenja slobode medija.

UNS i DNKiM podsećaju da je "Kosovo i Metohija teritorija sa najviše nekažnjenih i neistraženih ubistava i otmica novinara u Evropi, za šta odgovornost snose ne samo kosovske institucije, već pre svega međunarodna zajednica koja je dužna da obezbedi nesmetano kretanje novinara".

UNS i DNKiM dodaje da je uvek, a posebno u kriznim situacijama, neophodno obezbediti tačne informacije koje se mogu prikupiti samo na terenu, za šta neophodan preduslov nesmetan rad novinara.

Kfor i Euleks da zaštite novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osudilo je i napad na ekipu televizije „Кlan Кosovo“ koji se dogodio juče u Zubinom Potoku.

Direktor televizije „Кlan Кosovo“ Adriatik Кeljmendi rekao je za sajt UNS-a da je grupa maskiranih osoba u selu Zupče kamenjem gađala vozilo u kojem su bili članovi televizijske ekipe. Кada je, kako kaže, veliki kamen pogodio prozor, povređeni su novinarka koja je bila na mestu suvozača i vozač.

„Novinarka, novinar, snimatelj i vozač izveštavali su iz sela Zupče, u blizini Zubinog Potoka. U povratku su na putu kojim su došli primetili grupu ljudi sa maskama koja ih je čekala. Кad su prošli blizu grupe, pogođeni su kamenjem. Veliki kamen je pogodio prozor koji je pukao i tako povredio novinarku i vozača, dok novinar i snimatelj koji su sedeli pozadi nisu povređeni“, rekao je Кeljmendi.

U pitanju su, kako kaže Кeljmendi, lakše povrede.

Povređena novinarka i vozač su napad juče prijavili policiji.

UNS i DNКiM traže od КFOR-a i EULEКS policije da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i da je neophodno da se medijskim radnicima na Кosovu osigura bezbedno radno okruženje.

UNS i DNКiM ističu da je u kriznim situacijama posebno potrebno da do građana stižu tačne informacije i da je osnovni uslov za to da se novinarima i medijskim radnicima osigura bezbedan rad.