UNS: Kosovska vlada krši pravo Srba na slobodno informisanje

UNS
Izvor: UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestovalo je jer Vlada Kosova nije dozvolila da ekipe četiri medija koji informišu na srpskom jeziku prate jučerašnju konferenciju za novinare kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i traže izvinjenje organizatora skupa novinarima tih medija, saopštio je UNS.

Izveštač Euronjuza Anđelka Ćup izjavila je UNS-u da srpske novinare ljudi iz vladinog protokola nisu pustili zbog navodne epidemiološke situacije, iako je dozvoljeno da u prostoriji bude do 30 ljudi.

Osim ekipe Euronjuza, ispred Vlade Kosova ostali su i izveštači RTS-a, Prve televizije i portala Gračanica onlajn.

UNS i DNKiM ističu da je ovo još jedno u nizu kršenja prava srpske zajednice zbog kojeg novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku najmanje što zaslužuju je javno izvinjenje. Oni su ukazali na to da se takvim postupkom ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Podsećaju da je UNS u više navrata ukazivao na to da kosovske i međunarodne institucije krše Zakon o upotrebi jezika na Kosovu.

UNS i DNKiM će, kako se navodi, nastaviti da prate i ukazuju na nepoštovanje ustavnih i zakonskih obaveza o ravnopravnoj upotrebi srpskog jezika na Kosovu poput jučerašnjeg kršenja jednog od osnovnih prava novinara da slobodno izveštavaju.