UNS: Zbog diskriminacije nećemo učestvovati na Godišnjoj skupštini EFJ-a u Prištini

UNS
Izvor: RTV

Udruženje novinara Srbije poslalo je pismo predsednicama Evropske (EFJ) i Međunarodne federacije novinara (IFJ), Izvršnom odboru tih organizacija, kao i organizacijama članicama EFJ-a, u kome je navelo da, zbog isključivanja iz pripreme i organizovanja Godišnje skupštine u Prištini, UNS i UNS na Kosovu ne prihvataju učešće na tom skupu.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, to udruženje novinara je na taj način saopštilo da je, za razliku od Asocijacije novinara Kosova, koja je partner EFJ-a u organizaciji Godišnje skupštine u Prištini, UNS na Kosovu ignorisan, uprkos obećanju predsednice EFJ-a Maje Sever da neće biti tako.

U pismu je istaknuto da je UNS na Kosovu, poput Asocijacije novinara Kosova, na ovoj teritoriji registrovan 2002. godine, a da u Prištini postoji od 1950. godine.

"Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak - Udruženje novinara Srbije, koje je registrovano na Kosovu, šokirani su postupcima Evropske federacije novinara (EFJ) koja nas je diskriminisala u pripremi i organizaciji Godišnje skupštine EFJ-a u Prištini, zakazanoj za 23. i 24. maj 2024. godine", navodi se u saopštenju UNS-a.

Iz Udruženja u pismu podsećaju da je UNS istražio sve slučajeve ubistva i kidnapovanja albanskih i srpskih novinara od 1998. do 2005. godine na Kosovu.

Zahvaljujući radu UNS-a, kako dodaju, EFJ je usvojila dve rezolucije - Rezoluciju o ubijenim, kidnapovanim i nestalim novinarima na Kosovu u periodu 1998-2005 (2021) i Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu (2018).

"UNS na Kosovu je poslednjih dvadeset godina lider u borbi za zaštitu novinarske slobode i novinarskog rada", piše u pismu UNS-a.

UNS u pismu ističe da su krajem novembra 2023. godine imali Zum sastanak sa Majom Sever na kojem nisu dobili informaciju da EFJ planira da održi Godišnju skupštinu u Prištini.

Inače, prethodno je, 27. oktobra, generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutierez poslao UNS-u mejl u kome je obavestio ovo udruženje da su se do tog trenutka prijavila dva kandidata za organizaciju – iz Prištine i Skoplja. Ipak, o krajnjoj odluci UNS je obavešten tek u 2024. godini.

"Kada smo, naknadno, saznali za ovu ideju, obratili smo se (17. januara ove godine) predsednici EFJ-a Maji Sever, tražeći sa punim pravom da oba udruženja budu uključena u pripremu i organizaciju ovog skupa, što je inače redovna praksa EFJ-a i IFJ-a. Od nje smo tada dobili pozitivan odgovor“, navodi se u pismu.

Šok je, kako pišu iz UNS-a, usledio, kada su 8. aprila dobili agendu Godišnje skupštine u čijoj pripremi i organizaciji niko od članova ovog udruženja nije učestvovao i u kojoj UNS kao organizacija UNS ni protokolarno ne postoji.

UNS je pozvao članice EFJ-a da ne prihvate na ovakav način organizovanu Skupštinu.

Maja Sever je, u odgovoru UNS-u, navela da, prema pravilima, EFJ ne donosi odluku gde će biti Skupština, pa onda poziva partnere koji će učestvovati u organizaciji, već suprotno.

"Pravilo je da se do određenog datuma zainteresovane organizacije moraju prijaviti za organizaciju Godišnje skupštine tako da ispune službeni obrazac prijave za organizaciju Godišnje skupštine. Od prijavljenih ponuda Upravni odbor odlučuje koja je prijava prihvatljiva i donosi odluku“, dodala je.

Ove godine je, podsetila je, odlučeno da će Skupštinu u Prištini organizovati Udruženje novinara Kosova koje je poslalo službenu prijavu u propisanom roku.

Ona kaže da je razgovoru i korespodenciji sa predstavnicima UNS-a na Kosovu naglasila da smatra da je to dobra prilika da zajedno radimo na pripremi za skupštinu. Ipak, naglašava da tada nije mislila na organizaciju skupštine već na zajednički rad na jačanju saradnje i razvoju rezolucije o nestalim novinarima.

"I dalje smatram da je važno otvoriti raspravu o tim temama i doneti odluke na Skupštini“, navela je ona.