Uskoro poseta radne grupe iz Danske radi dogovora oko smeštaja zatvorenika

Zatvor
Izvor: Reporteri

Zamenik generalnog direktora Kosovske popravne službe Ali Gaši izjavio je da će radna grupa iz Danske uskoro posetiti Prištinu kako bi sa prištinskom radnom grupom detaljno razmotrila sporazum o prihvatu 300 zatvorenika, prenosi Reporteri.

"Vlada Kosova je u kontaktu sa Kraljevinom Danskom, gde se vode pregovori između dve radne grupe. Još smo u pregovorima, a kada dogovor bude postignut i ratifikovan u Skupštini mi ćemo ga sprovesti. Očekuje  se poseta Kraljevine Danske gde će radne grupe detaljno razjasniti ovaj sporazum", rekao je Gaši.

Zatvorenici sa mentalnim poremećajima za koje je uvek potrebno dodatno osoblje ostaju poseban izazov za kosovsku popravnu službu jer samo u Kazneno-popravnom centru za žene, 9 osuđenica ima psihičke smetnje.

"Nemamo tačan broj osoba sa mentalnim smetnjama, ali jedan broj njih postoji. Imamo poteškoća jer ako govorimo samo o ženskom popravnom centru, onda iz izveštaja koji dolaze iz ovog centra imamo 9 žena koje su identifikovane sa mentalnim poremećajem i njima je potrebna posebna nega, a samim tim i dodatno osoblje", rekao je Gaši.