Ustavni sud otvara vrata za posetioce

Ustavni sud
Izvor: Klan Kosova

Ustavni sud Kosova doneo je odluku da, počevši od ove godine, svakog prvog petka u aprilu otvori svoja vrata za građane, studente prava i predstavnike zajednica, kako bi se bliže upoznali sa funkcionisanjem i nadležnostima suda, prenosi Reporteri.

Kako je saopšteno, Ustavni sud organizovaće akciju "Dan otvorenog suda" 8. aprila, a biće dozvoljena poseta za 15 osoba istovremeno, u skladu sa epidemiološkim merama.

Ova aktivnost organizuje se u cilju podizanja svesti i boljeg informisanja javnosti o ulozi i funkciji Ustavnog suda, kao i povećanja transparentnosti. 

"Građani, a posebno studenti prava, predstavnici pravne zajednice i drugi posetioci, imaće priliku da posete zgradu Ustavnog suda i da razgledaju prostorije, sudnici, biblioteku i da razgovaraju sa sudijama i službenicima Suda, kao i da se neposredno informišu o istorijatu, dosadašnjem radu i ustavnim nadležnostima ove institucije", navodi se u saopštenju Suda.

Posete će biti organizovane na svakih sat vremena, od 10 do 14 časova, dok će maksimalno trajati po 45 minuta.

Pre posete Sudu, svi stariji od 16 godina moraju sa sobom da ponesu i prilože na recepciji službeni lični dokument (studentsku kartu, ličnu kartu ili pasoš) i da se pridržavaju svih važećih antikovid mera.