UŽIVO Sahrana patrijarha Irineja u kripti Hrama Svetog Save

Sahrana patrijarha Irineja

Patrijajarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, u toku je liturgija, a nad odrom patrijarha besediće mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počela je u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, i služe je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji je besedio episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teše epidemiološke situacije u našj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, po odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama će uživo emitovati Tanjug, RTS i Televizija "Hram", a prisustvo u Hramu biće omogućeno i listu Politika.