Više od 150.000 radnika u privatnom sektoru nema ni centa u Fondu, radili bez ugovora

evri
Izvor: Kurir

Više od 150.000 radnika u privatnom sektoru na Kosovu radilo je bez ugovora i shodno tome neće imati koristi ni centa iz Paketa ekonomskog oporavka, gde bi mogli povući 10 procenata sredstava iz Kosovskog penzijskog fonda, prenosi Reporteri.

Mnoge privatne kompanije na Kosovu godinama ne plaćaju doprinose zaposlenima, pa nemaju priliku da povuku sredstva iz Fonda.

Ovo je za Ljajmi.net rekao predsednik Sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi dodajući da je statistika pre početka pandemije na Kosovu.

„Uvek govorimo o statistici pre početka pandemije, u privatnom sektoru ima preko 150.000 radnika koji su radili bez ugovora o radu i sasvim je normalno da kada nemaju ugovore nije postojalo penzijsko osiguranje“, rekao je Azemi.

Prema njegovim rečima godinama privatne kompanije ne osiguravaju radnike pa su ovaj problem rešili u višim državnim institucijama.

“U početku, pre mnogo godina, videli smo da privatne kompanije ne plaćaju penzijsko osiguranje u skladu sa važećim pravilima i zakonima. Zatim smo obavestili sva relevantna tela počev od predsednika države, predsednika parlamenta, premijera, ministra rada i inspekcije rada. Ali od sada će se argumenti koje smo dali o tome koliko su doprinosi uplaćeni radnicima videti na neki način“, rekao je Azemi.

Dodao je da ima više od 100 hiljada radnika koji će od ovog paketa dobiti manje od 10 evra.

„Sama činjenica da imamo preko 10.000 zaposlenih koje su kompanije na račun zaposlenih za penzijsko osiguranje platile od nula do 100 evra, to znači da će 100.000 zaposlenih dobiti manje od 10 evra. Inače druga kategorija koja broji oko 200.000 radnika, koji u svom Fondu imaju od 100 do 1.000 evra, što znači da će dobiti od 10 do 100 evra, što znači velika većina radnika ne može dostići cifru veću od 100 evra. Mislim da će doći do društvene refleksije, kada radnici shvate da vlasnici njihovih preduzeća i po 10 godina lažu radnike da plaćaju doprinose, a sada je vreme da vidimo situaciju koliko su platili i kako imaju plaćeno “, dodao je Azemi.

Zakon o ekonomskom oporavku objavljen je juče u službenom glasniku, dan nakon što ga je donela v.d. predsednika Vjosa Osmani.

Ovaj zakon izglasan je u petak, šest meseci nakon što ga je pokrenula vlada Avdulaha Hotija i između ostalog, predviđa mogućnost da građani povuku 10 posto svoje ušteđevine iz Fonda.

SRĐAN RADOVANOVICRR
08. Decembar 2020.
Koliko ja mogu da podignem od osiguranja