Visoki Dečani: Dokumentarac „Ključ Dečana“ nema blagoslov vladike Teodosija

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Twitter

Uprava manastira Visoki Dečani oglasila se povodom najavljenog snimanja dokumentarnog filma „Ključ Dečana“ reditelja Milutina Petrovića i istakla da on nema blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Povodom medijskih naslova prethodnih dana, uprava Visokih Dečana navela je na društvoj mreži X (nekadašnj Tviter) da snimanje nije dogovoreno ni sa igumanom manastira arhimandritom Savom.

„Obaveštavamo javnost da ne treba preduzimati neusklađene projekte o svetinjama na Kosovu i Metohiji i objavljivati vesti o njima u medijima, jer takvo ponašanje šteti našoj Crkvi. Pominjanje snimanja ovog filma u nekim medijima kosovskih Albanaca (Gazeta Ekspres, Zeri), bez ikakve provere kod Manastira Dečani i Eparhije, zlonamerno je prikazano kao aktivnost usmerena protiv Kosova. Naša Crkva ovo doživljava kao još jednu u nizu brojnih pretnji i kršenja novinarske etike“, naveli su iz Manastira Dečani.

Iz Visokih Dečana su poručili da je promovisanje nasleđa srpske pravoslavne crkve na Kosovu  u okviru Eparhije raško-prizrenske moguće „samo uz blagoslov eparhijskog episkopa i u saradnji sa manastirima ili parohijskim crkvama“.