Visoki Dečani: Neko bi da izbriše manastir sa karte zato što je srpski

manastir Visoki Dečani
Izvor: D. zečević

Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine Unesko, je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put tokom poslednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije, navedeno je u reagovanju manastira Visoki Dečani na izmeštanje lokacije ovog spomenika na pomenutoj aplikaciji.  

Oni navode da je svima jasno da nije reč o slučajnoj greški već o otvorenoj provokaciji. 

"Ovako, ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta. Prethodnih godina su nas namerno izmeštali kod Leskovca, van Кosova i Metohije, drugi put su umesto manastira stavili naziv albanskog hotela koji je četiri kilometra dalje, a sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečani", objavljeno je na Fejsbuk nalogu manastira. 

Kako dalje ističu, zbog odbijanja vlasti da postave znake na putu do jednog od najznačajnijeg od srednjovekovnih objekata, posetioci manastira često zalutaju.

"Svakom poznavaocu funkcionisanja IT tehnologija jasno je da se radi ne o slučajnoj greški, već o otvorenoj provokaciji, posebno imajući prethodne primere. A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi. Posetioci manastira inače teško nalaze put do ovog značajnog srednjovekovnog spomenika zato što lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Кosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom Uneska. Posetioci neretko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mestu gde ga čuvaju same snage Кfora. To sve govori o odnosu lokalnih vlasti prema manastiru", stoji u objavi. 

Manastir Visoki Dečani, kako navode, suočava se ne samo sa kontnuiranim pritiscima vlasti u Prištini i upornim nastojanjima da se promeni istorija manastira, već se ne preza i od toga da se on izbriše sa mape.

Oni su podsetili i na četiri oružana napada lokalnih albanskih ekstremista na manastir.

"Sve ovo još jednom pokazuje stepen ugroženosti ovog manastira kao i cele baštine SPC na Кosovu i Metohiji i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite od onih koji bi preko noći da promene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji sedam vekova", kažu iz Visokih Dečana.