Vitija: Zdravstveno osiguranje je prioritet

Arben Vitia
Izvor: Koha ditore

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitija izjavio je da će glavni prioritet u njegovom mandatu biti stvaranje zdravstvenog osiguranja, prenosi Koha.

"Čak i u praktičnom pogledu zdravstveno osiguranje će nam biti glavni cilj da u budućnosti imamo stabilan zdravstveni sistem, a to nam je i glavni politički prioritet do kraja mandata. Nema zdravstvenog osiguranja bez odgovarajućeg informacionog sistema", istakao je Vitija i dodao da do kraja mandata nameravaju da Fond zdravstvenog osiguranja postane operativan.

On je poručio da će budžet za zdravstvo biti povećan, ali pre toga, sva pitanja moraju da se analiziraju kako bi troškovi bili adekvatni.

"Sve probleme treba sagledati u saradnji sa medicinskim osobljem, tako da se svaki cent potroši na pravom mestu i da nema nestašice lekova", ukazao je Vitija.

Prema njegovim rečima, i u narednom periodu za određene bolesti građani Kosova bi trebalo da se leče u inostranstvu, zbog veoma visokih troškova potrebnih za stvaranje uslova za lečenje određenih bolesti na Kosovu.

"Jedan broj pacijenata i dalje će ići na lečenje van Kosova. Međutim, sve usluge moraju biti povećane i poboljšane, a ono što možemo da garantujemo je potpuna transparentnost", istakao je Vitija.

Naveo je da bi trebalo imati ulaganja i u pogledu higijenskog održavanja u bolnicama.

"Na žalost, bilo je i slučajeva gde smo imali bolničke infekcije. Naše je da sledimo preporuke stručnjaka. A osim ulaganja u opremu, trebalo bi uložiti i u održavanje higijene u bolnicama", naglasio je Vitija.

On je ocenio i da je uznemirujuće što Kosovo napuštaju profesionalci.

"Predviđen je i rast osoblja, tamo gde je to potrebno. Ali, ono što me najviše muči je odliv mozgova sa Kosova i moramo da ugradimo meritokratiju, jer se kosovsko zdravlje mora poboljšati i to moramo učiniti zajedno. Potrebno je eliminisati politički faktor u menadžmentu. Poznavajući kolege, očekujem performanse i izveštaje. Zahtevaćemo veću odgovornost", naglasio je Vitija.

Govoreći o slučaju od pre par dana, kada je postojala sumnja da je jedna žena zaražena korona-virusom, istakao je da je nivo pripravnosti na Kosovu podignut.

"Imamo slučajeva korona-virusa i u mnogim drugim zemljama, pa je nivo pripravnosti podignut zbog rizika od ove bolesti. Sumnja pacijantkinje je bila osnovana, zbog toga što je bila u jednom odmaralištu u Francuskoj, gde je pet osoba identifikovano sa korona-virusom. Ali, na sreću, ispostavilo se da je negativna. Mislim da moramo biti spremni za eventualni slučaj", poručio je Vitija.