Vlada iznajmljuje automobile, cena veća nego da su kupljeni

Automobili
Izvor: Facebook

Već više od dve godine kosovska vlada iznajmljuje automobile po ceni koja premašuje njihove prodajne vrednosti, prenosi Gazeta Ekspres.

Ugovor od oko sedam miliona evra, kojim se krši postupak javnih nabavki i nanosi gubitak budžetu, nedavno je istražilo tužilaštvo, navodi Gazeta Ekspres, pozivajući se na Glas Amerike. 

Kako navode, u martu 2017. godine kosovska vlada odlučila je da iznajmi automobile za sve institucije i zatražila od Centralne agencije za javne nabavke da primeni centralizovani ugovor za 452 automobila na pet i po godina, u vrednosti oko sedam miliona evra.

Na osnovu dokumenata postupka ugovaranja, vrednost iznajmljivanja automobila prelazi cenu nabavke, što izaziva sumnju u tenderski postupak i podstaklo je pokretanje istrage tužilaštva, dodaje se u tekstu i precizira da je oktobru 2017. godine Centralna agencija za javne nabavke dodelila tender kompaniji "Automita" za zakup 373 vozila.

Od toga je jednim ugovorom i dva aneksa ugovora, potpisana u roku od godinu dana, vlada ugovorila 204 automobila "reno megan" po ceni od 347 evra mesečno i 169 automobila "dačia sandero" po mesečnoj ceni zakupa od 247 evra, a ukupan iznos je oko 4,5 miliona evra.

.Dodaje se da su nakon toga u decembru 2017. i martu 2018. godine potpisana i  dva ugovora i aneks ugovora sa kompanijom "Merkom", po kome je iznajmljeno je 79 automobila marke "pežo" uz ukupnu vrednost ugovora od 2,5 miliona evra.

Svi ugovori, dodaje se, zaključeni su na period od 66 meseci, dok su na osnovu Zakona o javnim nabavkama na Kosovu takvi ugovori dozvoljeni samo na 36 meseci.

Šef Centralne agencije za javne nabavke Bedžet Rukići kaže da zakon ne uključuje vremenske rokove za ove vrste otvorenih ugovora.

"U ovom slučaju, to je otvorena procedura. To nije okvirni sporazum ili okvirni ugovor ovo je otvorena procedura. To nije prekoračenje zakonskih okvira. To nigde nije zabranjeno ", rekao je Rukići.

Šef Biroa za reviziju Besnik Osmani objašnjava za Glas Amerike nepravilnosti koje su uočene od početka revizije.

"Radi se upravo o tome da nije bilo neke detaljne analize. Nisu prikupljene informacije o potrebama institucija, o potrebnoj količini, da bi se nakon prikupljenih svih potrebnih informacija počelo sa postupkom nabavke. Ta disproporcija uzrokovala je jaz između potreba institucije i nivoa ugovorenih količina ", rekao je Osmani.

Nedostatak analize tržišne cene i potreba institucija, konstatuje se u tekstu, dovelo je do toga da u ovom slučaju vrednost iznajmljivanja vozila na 5 i po godina Kosovo košta više nego njihova nabavna cena.

Za automobil tipa "dačia sandero", koji na tržištu košta 11.000 evra, plaćen je zakup od 16.302 evra, za tip "reno megan", koji košta oko 16.190 evra, plaćeno je 22.902 evra zakupa, dok je "pežo umesto" tržišne vrednosti koja je u to vreme bila oko 26.000 evra, vlada platila 32.802 evra.

Što se tiče ugovora, pozvane su i dve kompanije koje se dobile te ugovore, ali obe su odbile da daju odgovore Glasu Amerike, ukazuje se.

Međutim, prema Rukćiju ugovor je koristan u odnosu na prethodne troškove za automobile. 

"Ova praksa je bila mnogo efikasnija i ekonomičnija od kupovine vozila. Apsolutno je cena očigledno veoma povoljna i razumna", rekao je Rukići.

Ali, prema Osmaniju, izveštaj Državne revizije uskoro će otkriti da li je ugovor bio povoljan.

Ovaj ugovor sada je već postao predmet istrage Tužilaštva, i Rukići potvrđuje da su saslušana dva zvaničnika agencije kojom rukovodi.

Tužilac slučaja Naim Abazi i Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova nisu dali objašnjenja o ovoj istrazi, rekavši da ne komentarišu slučajeve koji su u toku istrage, kaže se u tekstu i upozorava da međunarodni izveštaji svrstavaju Kosovo među zemlje u kojima korupcija "ostaje endemska".

Šef Agencije za borbu protiv korupcije Šaip Havoli, nezavisnog tela koje istražuje slučajeve korupcije, objašnjava da postoji visoka stopa nekažnjivosti za korupciju i da se korupcija  visokog profila sakriva uticajem politike na sudstvo.

"U pogledu borbe protiv korupcije napredak tokom ovih godina bio je vrlo mali, posebno u pogledu visokih funkionera. Imali smo 37 ili 40 slučajeva, od kojih su mnogi bili označeni, a rezultati nisu optimistični u pogledu kažanjavanja. Postoje slučajevi kada su visoki zvaničnici oslobođeni optužbe", rekao je Havoli.

 

 

Tipičan Naendertalac
24. Maj 2020.
Ne znam šta nije jasno. Pa pročitajte još jednom u tekstu ime prve firme. Jasno je kao dan o čemu se radi.