Vlada Kosova: Hitne mere zbog energetske krize, restrikcije će potrajati najduže 60 dana

Očekuje se kvar bude otklonjen oko 20. januara
Izvor: Reporteri

Predstavnici kosovske vlade doneli su odluku o uvođenju hitnih mera za ograničenje struje na period od najduže 60 dana, kojom je predviđeno uvođenje ograničenja u snabdevanju potrošačima energijom i nametanje posebnih obaveza energetskim preduzećima, prenosi Reporteri.

Konačnu reč o energetskoj vanrednoj situaciji daće kosovska skupština koja može doneti odluku i o dodatnom produženju ovog perioda za još 30 dana.

Kosovska vlada je odlučila i da formira hitnu tehničku komisiju u okviru Ministarstva privrede u cilju utvrđivanja i dostavljanja preporuka ministru privrede.

Ovu komisiju će činiti predstavnik Ministarstva privrede, jedan iz RUE, jedan iz KOSTT-a, jedan iz KEK-a, jedan iz KEDS-a, jedan iz KESCO-a, jedan iz Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, predstavnik MUP-a-,jedan iz Komisije za rudnike i minerale i član iz Kosovskog autoriteta za konkurenciju.

Kao obrazoloženje za ovakvu odluku, kosovska vlada je navela da se Kosovo trenutno suočava sa poteškoćama u energetskom sektoru.