Vlada Kosova uvela vanredne mere zbog korona virusa, obustavljena nastava

vlada o koroni
Izvor: Kosovo Online

Vlada Kosova na večerašnjoj sednici usvojila je set mera kao preventivu protiv širenja korona virusa, a jedna od najvažnijih je da je nastava obuustavljena.

Nastava u osnovnim školama, predškolskim ustanovama i vrtićima kao i na univerzitetima obustavljena je do 27. marta. Ovo je jedna od prvih odluka koju je posle sednice Vlade Kosova saopštila ministarka obrazovanja Hikmete Bajrami.

Bajrami je dodala da je u ovom ministarstvu razmatrana mogućnost “on – lajn” nastave ukoliko to bude potrebno, ali da je još uvek rano da se o tome govori.

Ministar zdravlja Kosova Arben VItija je naglasio da se vladine mere moraju primenjivati na čitavoj teritoriji Kosova i da se odnose i na nevećinske zajednice.

"Vladine mere važe za čitavu teritoriju Kosova i važe za sve građane Kosova obuhvatajući i nevećinske zajednice. Mi ćemo, naravno, maskimalno raditi da ove mere ne budu ograničene samo za jednu sredinu. Ovo su mere koje se sproveode na čitavoj teritoriji i važe za sve građane jer je za njihovo dobro", rekao je Vitija.

Zdravstvene ustanove na Kosovu imaju kapaciteta za smeštaj zaraženih u slučaju epidemije koronavirusa kaže ministar zdravlja Arben Vitija i dodaje da su nalazi još sedam testiranih građana na koronavirus negativni.

"Večeras kasno stigli su rezultati još za 7 osoba koje su testirane i rezultati su negativni. Znači na Kosovu nemamo ni jedan identifikovan slučaj koronavirusa. Mere koje su usvojene preduzete su da sprečimo ili da maksimalno odložimo opasnost od virusa. Formirali smo komitetet za upravljanje situacijom, sastajemo se dva puta dnevno i spremni smo da se suočimo sa novonastalom situacijom", rekao je Vitija.

Kosovska vlada je pored ove preduzela još deset mera za zaštitu od korona virusa.

Jedna od mera podrazumeva privremenu obustavu putovanja vazdušnim i kopnenim saobraćajem u zemlje visokog rizika.

Takođe je uvedena obavezna kontrola putnika na svim ulazima i izlazima na Kosovu za sve putnike koji dolaze iz opasnih područja.

Obavezna je samoizolacija za sve građane koji dolaze iz područja visokog i srednjeg rizika.

Javne i druge aktivnosti mogu se organizovati u zatvorenom prostoru bez prisustva publike, poput sportskih događaja, koncerata i konferencija.

Odlukom kosovske vlade rad restorana, noćnih klubova, teretana i bazena ograničen je do 23 sata.

Zbog opasnosti od zaraze korona virusom zabranjen je izvoz medicinske opreme, materijala i lekova.

Sve javne i privatne institucije dužne su da preduzmu mere zaštite i dezinfekcije, prema uputstvima.

Takođe sva preduzeća na Kosovu, javna i privatna u oblasti prevoza, dužna su da redovno dezinfikuju svoja vozila.

Jedna od mera je i zabrana organizovanog međunarodnog prevoza autobusom i mini-busom do zemalja visokog rizika i obrnuto.

Na kraju Vlada Kosova je upozorila da će pravna i fizička lica koja ne poštuju i krše ove odluke biti kažnjena prema važećem zakonu.