Vladika Teodosije: Kosovo i Metohija za Srbe mesto zaveta i žrtve

Vladika raško-prizrenski Teodosije na Svetosavskoj akademiji u Beču
Izvor: Kosovo Online

Za Srbe, Kosovo i Metohija nije samo obična teritorija, geografija, već pre svega mesto zaveta i žrtve, odakle se iz naših svetinja uzdižemo pred carstvom nebeskim, poručio je večeras u Beču episkop raško-prizrenski Teodosije.

Vladika je, u besedi na Svetosavskoj akademiji u organizaciji Srpske pravoslavne opštine Sveti Sava u Beču, podsetio na svetosavski zavet srpskog naroda, ističući da su taj zavet i predanje Svetom Savi omogućili srpskom narodu da vekovima preživi.

„Suočeni u prošlosti sa veoma teškim uslovim života, stradanjem, progonom, ostali smo verni bogu, jer smo svoju veru doživljavali kao vernost putu koji nam je ostavio Sveti Sava. Svetosavski put je taj koji nas vodi u večno život i uči nas da možemo opstati na mestu stradanja samo uz puno poverenje u Boga, a nikako sam u poverenju u sebe i naše snage“, naglasio je on.

Vladika je podsetio na reči patrijarha Pavla da činimo što do nas stoji, ali da treba da znamo da na kraju uvek sve biva kako je božja volja.

Poručio je da treba da znamo i da čvrsto verujemo da srpski narod, kao što je slučaj i sa drugim hrišćanskim narodima, ima svoju misiju i ulogu u ovom svetu.

„U svetlu te vere i svetosavlja, budućim generacijama treba da predamo čvrsto uverenje koje je izrekao knez Lazar - da je za malena zemaljsko carstvo, a nebesko uvek i doveka. Takva vera i nada pomogli su srpskom narodu da opstane i ostane na nasjvetnijim prostorima, obećanoj zemlji, osveštanoj molitvama i krvlju – Kosovu u Metohiji“, rekao je episkop raško-prizrenski.

Istakao je da srpski narod danas živi na svetom KiM i verom održava zavet Svetom Savi.

„Kosovo i Metohija za nas nisu samo obična geografija i teritorija, već pre svega mesto zaveta, žrtve, odakle se iz naših svetinja uzdižemo pred carstvom nebeskom. Poverenje u Boga nikada ne smemo da izgubimo, koliko god trenutne spoljašnje okolnosti izgledale teške i bezizlazne“, istakao je on.

Vladika je ukazao da je za Srbe, Sveti Sava - srpski Avram, koji ga je odveo u obećanu zemlju, srpski Mojsije koji je poveo svoj narod putem izbavljenja iz ropstva.

„Dok god smo sledili svetosavski put nikada nismo posrtali, niti posustajali. Možda privremeno jesmo stradali, bivali progonjeni, ali smo uvek ponovo ustajali i obnavljali se… Kada smo god po svojoj pameti živeli i radili, mimo onoga što je Sveti Sava dao za primer, kada bi zaboravil Boga, uvek smo se saplitali, tumarali i dolazili u bezizlazne situacije“, upozorio je episkop Teodosije.

On je rekao da, iako danas mnogi smatraju da smo u takvoj, bezizlaznoj situaciji, to nije tako.

„Znamo da će Bog da nađe izlaz kako da izađemo iz najnovijih nevolja koje nas snalaze i okružuju. Ne smemo nikada da zaboravimo da su drevni Jevreji uvek stradali kada su se prvenstveno uzdali u zemaljske saveznike i služili lažnim bogovima. I naš narod je u prošlosti prolazio kroz teška iskušenja. Neretko smo se uzdali u razne zemaljske saveznike, i zato smo često doživljavali velika stradanja i nevolje“, ukazao je vladika.

I danas, ističe, kada smo po ko zna koji put pod teškim okolnostima, u velikoj krizi koja potresa ceo svet treba da se vratimo Bogu i svetosavskoj veri.

„Naša vera nikoga ne mrzi, svima prašta, uči nas da praštamo, uzdamo se u boga. Tek tada možemo se nadati da će nam Bog pomoći. Setimo se stradanja našeg naroda u Prvom svetskom ratu kada su iz Srbije izbegli i kralj i vojska i našli utočiste na Krfu. Da li je tada iko mogao da pomisli da će zemlja ponižena, osiromašena i opustošena, moći ponovo da stane na noge. Tada su Srbi pronašli u sebi snagu i, kao na krilima vetra, trčeći oslobodli svoju otadžbinu. Doneli slobodu i sebi i drugim susednim narodima“, podvukao je vladika Teodosije.

Istakao je da se cela promena od potpunog poniženja i pada do pobede i vaskrsenja Srbije dogodila za samo tri godine.

„U srcima tih junaka gorela je vera Svetog Save. U njihovim ušima odjekivala su zvona naših svetinja, u očima sijalo sećanje na otadžbinu, planine, reke, jezera. Podvigu malog, poniženog, a potom vaskrslog naroda divili su se u Evropi. Poštovali su ga i saveznici i protivnici. Naša namera nije bila u mržnji i želji da nekoga tlačimo i ubijamo, već da se vratimo na mesto koje nam je od Boga ostavljeno. Nikada ne treba da gubimo veru i nadu“, poručio je on.

Kosovo i Metohija, je naglašava, mesto zaveta, gde su Srbi krvlju i žrtvama potvrdili svoj zavet sa Bogom i u svakoj generaciji ga obnavljali.

„KiM je vidljivi simbol tog zaveta, ikona naše obećane zemlje, carstva nebeskog. Svaka naša crkva je Kosovo i Metohija“, istakao je on.

Kroz program Svetosavske akademije, večeras je vodila glumica Olga Odanović, koja je rekla da joj je zadovoljstvo da po prvi put vodi takvou manifestaciju, posvećenu Svetom Savi.

Među gostima, bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, ambasador i stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun, šef Predstavništva RS u Austriji Mladen Filipović.

Vladika austrijsko-švajcarski Andrej, pozdravljajući prisutne, uputio je reči podrške Srbima na KiM.

Ambasador Nebojša Rodić rekao je da, kada god bi govorio o Svetom Savi, uvek bi bio u dilemi šta da pomene, jer je on, kaže, zadužio našu prosvetu, bio diplomata, ali i čovek koji je unapredio zdravstvo.

Itakao je da je Sveti Sava bio taj koji je omogućio srpskom narodu da sačuva svoj jezik, koji podrazumeva ćirilično pismo, i veru.

„A jezik i vera ostali su neprikosnoveni, od njegovog upokojenja do danas. Uvek treba da se sećamo Svetog Save, da pripadamo srpskom rodu, jer bez te svesti ne bi bilo nas danas. Bez te svesti ne bi bilo ni nas ovde u Austriji. Zato je Sveti Sava praotac svih nas“, rekao je Rodić.