Vladika Teodosije služio liturgiju u Leposaviću povodom slave Udruženja "Majka Anastasija"

Vladika Teodosije služio liturgiju u Leposaviću povodom slave Udruženja "Majka Anastasija"
Izvor: Kosovo Online

Udruženje "Majka Anastasija" iz Lespoavića danas je obeležilo svoju slavu, a liturgiju u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i čitanje jevanđelja po Marku.

Udruženje "Majka Ansastasija" slavi nedelju žena mironosica, kao krsnu slavu, koja se obeležava treće nedelje po Vaskrsu.

Vladika raško-prizrenski Teodosije u beseti se podsetio na stradanje Hristivo i na Josifa iz Arimatreje, uglednog građanina i tajnog Hristovog učenika koji ga je skinuo sa krsta i sahranio.

"Trebalo je mnogo hrabrosti, smelosti da i onda kada su se apostoli razbežali od straha, jer su judejci koji su uhvatili i raspeli Gospoda mogli to da učine sa njegovim učenicima i sledbenicima. Ali, ovde je ljubav prema Hristu pobedila strah i Josif zajedno sa onima koji su bili svo vreme pod krstom, a to su bili Jovan Bogoslov i žene mironosice, skinuo ga je sa krsta belog, položio na jednu ploču i pomazao ga slojem mirisa, uvio ga u čisto platno i položio ga u novi grob isečen u kamenu koji je Josif bio pripremio za sebe i u koji niko nikada pre nije bio sahranjen. Vojnici su taj grob zapečatili ogromnim kamenom da budu sigurni da ga niko nikad neće uzeti iz groba", rekao je Teodosije.

Upravi su žene mironosice ujutro, prvog dana posle subote, došle na grob vaskrslog Isusa Hrista.

"Pri našim hramovima, i danas ovde, slavimo današnji praznik žena mironosica, ali i naših sestara u Hristu privrženih crkvi i Gospodu, njegovom domu. One su, poput žena mironosica, svoju ljubav, žrtvu i mirise prineli crkvi Hristovoj, a to smo mi, ljudi na prvom mestu, živa crkva, a najpre onim malim, slabim, kojima je potrebna pomoć, zto je gospod dao da imaju i onima koji su bogati i oni koji su siromašni jer smo potrebni jedni drugima. Neka bude srećan današnji praznik i da dolazimo u Hram božji. Da dolazimo ovde kao što su žene mironosice krenule na grob Hristov, jer iz tog groba je zasijala svetlost vaskrsenja i radost večnoga života, Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse", kazao je vladika.

Jerej Dragan Đukić kazao je da je udruženje "Majka Anastasija" osnovano kako mnogi ne bi ostali uskraćeni za pomoć i hranu.

"Žene iz Leposavića koje su se angažovale da se bave jednim bogougodnim delom, humanitarnom radom, da pomažu sugrađanima skupljajući osnovna sredstva za život. Time crkva pokazuje pažnju svima onima kojima je to potrebno, jer ako mi danas živimo u vremenu u kojem su mnogi gladni, neki bez hrane i po nekoliko dana.... Na takve smo slučajeve naišli i time se ovo udruženje bavi. Daće Bog da udruženje ima što manje posla, ali u ovoj situaciji, ovo što rade je izuzetno važno i nasušna je potreba svih onih koji potrebuju pomoć", rekao je Đukić.

Jedna od članica Udruženja "Majka Anastasija", Andrijana Popadić kaže da se trude da svima izađu u susret, posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija.

"Na Svetog Trifuna, 14. februara, dobili smo blagoslov vladike raško-prizrenskog kako bi smo osnovali humanitarno udruženje pri našem Hramu svetog Vasilija Ostroškog. Udruženje je dobilo naziv po majci Svetog Vasilija, i zato nosi naziv  'Majka Anastasija'", podsetila je ona.

Udruženje broji 52 članice.

"Imali smo do sada oko 20 humanitarnih akcija, podeljeno je oko 50 paketa pomoći ugroženom stanovništvu. Ove godine, drugu godinu za redom organizovali smo i farbanje vaskršnjih jaja, ofarbano je oko 2.000 jaja, a jedan deo poklonili smo manastiru Ulije i manastiru Vračeva, dok smo ostatak podelili prema potrebama", kazala je Popadić.

U narednom periodu članice Udruženja "Majka Anastasija" planiraju humanitarnu akciju za oko sedamnaest porodica na teritorije opštine Leposavić, kojima će podeliti pakete pomoći u vidu hrane i lične higijene.