Vladika Teodosije: SPC će učiniti sve da se sačuva srpska baština na Kosovu

vladika teodosije
Izvor: Kosovo Online

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da će Srpska pravoslavna crkva učiniti sve što je u njenoj moći da sa vlastima Srbije i međunarodnim predstavnicima pomogne da se sačuva srpska baština i da Srbi sa kosovskim Albancima žive u miru, poštujući jedni druge.

"Ali, u slučaju negiranja našeg identiteta, prava i sloboda uvek ćemo biti tu da podignemo smireno, ali i odlučno, naš glas i borimo se za očuvanje naših svetinja i opstanak vernog naroda na ovom prostoru", rekao je episkop Teodosije u intervjuu za Jedinstvo.

Kako je dodao, svetinje su održale Srbe ne samo na Кosovu, nego svuda gde žive, i zato uz reči "ne damo svetinje" brane sve svoje i ne posežu za onim što pripada drugima.

Na pitanje o napadima na bratiju manastira Visoki Dečani i srpsku duhovnu baštinu na Kosovu i Metohiji, on je rekao da to "nažalost, nije ništa novo".

"Već 22 godine naša Crkva hrabro odoleva svim tim napadima, klevetama ali i otvorenim izlivima mržnje. Mi se trudimo da na to ne uzvratimo istom merom, već trpljenjem i pouzdanjem u Boga, da će ‘oni koji ne znaju šta rade’ shvatiti da time najviše sebi prave štete", rekao je episkop Teodosije.

Dodao je da su svetinje duhovni svetionici ne samo za srpski narod, već i za sve koji žive na tom prostoru.

"Daj Bože da naše komšije Albanci to jednom shvate i razumeju", rekao je episkop Teodosije.

Berisha
11. Jun 2021.
gde je albanska bashtina ?! koj su ortodoksne vere .....