Vojska Srbije: Nove kineske rakete stižu u Srbiju na jesen

Raketni sistem Srbija
Izvor: Večernje novosti/Ministarstvo odbrane

Srbija će do kraja godine kompletirati raketnu zaštitu svog vazdušnog prostora, o kome već puna tri meseca brine kineski sistem "zemlja-vazduh" FK-3, prenose Večernje novosti.

Iako su prvi lanseri već raspoređeni u okolini Beograda, raketne baterije biće u potpunosti popunjene tek posle isporuke ostalih komponenti, koje su planirane za jesen.

Puna su tri meseca otkako je kinski sistem isporučen Srbiji. Osim što je dobio raketni položaj - u Jakovu - novo naoružanje Vojske Srbije dobiće i posebnu jedinicu u okviru 250. raketne brigade PVO - Drugi raketni divizion. Kineske rakete, iako sistem još nije u punoj snazi, već su uključene u sistem neprekidnog borbenog dežurstva, u kome osim jedinica PVO učestvuju i avioni Ratnog vazduhoplovstva.

Prema suzdržanim najavama iz vojnog vrha, sistem odbrane Srbije od kineskih partnera naručio je ukupno četiri raketne baterije, od kojih svaku čini između tri i šest lansera, zajedno sa radarima, komandnim vozilom i pratećim komponentama. Broj elemenata koji su već u Srbiji nije zvanično saopšten, ali je poznato da će pun kapacitet PVO zaštite sistema FK-3 biti dostignut posle jesenje isporuke.

Transport raketa ugovorna je obaveza Pekinga i biće najverovatnije obavljen po ugledu na proletošnju isporuku - vazdušnim konvojem teretnih aviona kineske armije.

Vojsci Srbije, tri meseca posle zvaničnog "upoznavanja" ne kriju zadovoljstvo naoružanjem, čija se nabavka smatra najvećom modernizacijom domaćih oružanih snaga još od osamdesetih godina.

"Dobili smo naoružanje koje je drastično podiglo sposobnost jedinica PVO. Ljudstvo je, uprkos naporima, uspešno savladalo rad na FK-3, gde je veliku ulogu imala obuka naših oficira i podoficira - članova posada - u Kini. Predstoji kompletiranje baterija, koje se očekuje do kraja 2022. godine, integrisanje očekivanih komponenti u divizion i nastavak obuke", kažu u vrhu VS, gde ne isključuju da proces nabavke ovog sistema neće biti nastavljen, odnosno da će VS dobiti dodatne divizione ovog naoružanja.

Nabavka raketnog sistema u Kini, kako se nezvanično čuje u vrhu VS, pokazala je da je procena nadležnih da, uprkos nepoverenju izaberu FK-3, ipak bila dobra. Da je odluka pala na ruski sistem S-300, zbog rata u Ukrajini i sankcija, do isporuke verovatno ne bi došlo ni u skorijoj budućnosti.

Srbija je jedini korisnik PVO sistema koji su Kinezi razvili za potrebe svoje armije, koristeći iskustva i delove tehnologije ruskog S-300, ali i američkog "Patriota".