Vojska Srbije predstavila tenkove T-72 MS

tenk T-72 MS
Izvor: rts/printscreen

Vojska Srbije predstavila je savremene tenkove T-72 MS, koje je Srbiji donirala Rusija, a prikazu u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" prisustvovali su i predsednik Aleksandar Vučić, najviši vojni zvaničnici, kao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tenkovi T-72 MS biti značajan pomak za našu kopnenu vojsku i da će doprineti većoj borbenoj gotovosti Vojske Srbije.

Vučić je, nakon prikaza savremenih tenkova, zahvalio Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na toj donaciji.

Predsednik Srbje je rekao da je danas predstavljeno 11 novih tenkova T-72 MS u Nišu koji imaju mnogo snažniju balističku zaštitu, to jest oklop, kao i bolje upravljenje odnosno navigaciju.

Podsetio je da smo dobili i 10 oklopnih vozila BRDM2 i dodao da će Srbiji biti isporučeno iz Rusije tih oklopnjaka i tenkova T-72 MS.

Vučić je naglasio da je cilj da još osnažimo našu vojsku i poziciju vojne neutralnosti, kako bi mogli da odvratimo svakog potencijalnog agresora na našu zemlju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je zadovoljstvo što se, kaže, stabilno realizuju planovi u ugovori između Rusije i Srbije i dodao da će dve zemlje nastaviti saradnju u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi.

"Uvek smo prezadovoljni kada su naša saradnja i plodovi naše saradnje vidljivi kao što su danas", rekao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da je Rusija zadovoljna što se uzastopno, stabilno realizuju planovi i ugovori između predsednika Srbije i Rusije, u svim oblastima, kao i u ovom koji se odnosi na daje jačanje vojne sposobnosti Srbije.

"Neutralni vojni status najviše je cenjen kada može sam sebe da štiti", poručio je Bocan-Harčenko.

Kako je rekao, ovo nije kraj saradnje, već početak nove faze u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi Srbije i Rusije.

"Rusija će rado nastaviti isporuke i oklopnih vozila i drugih vrsta naoružanja da Srbija ucvršćuje suverenitet, neutralni status i nezavisnostonst, neotuđivi deo svakog suverenitat što mi poštujemo", rekao je Bocan-Harčenko.

Primetio je da je danas na prikazu u Nišu moglo da se vidi i srpski proizvod, samohodna haubica "Nora", koja je, kako je istakao, vrhunski atriljerijski sistem, na veoma visokom tehnološkom niovu.

"Zadovoljni smo da Srbija, uz razvoj vojno-tehničke saradnje sa Rusijom, na najbolji mogući način razvija svoju industriju, privredu i vojno-tehničku proizvodnju", rekao je Bocan-Harčenko.

Moguće dodatno uvećanje plata za vojnike

Predsednik Vučić najavio je danas mogućnost dodatnog, vanrednog povećanja plata za pripadnike vojske u 2021.godini, pored povećanja od pet odsto, koje će dobiti ceo javni sektor, pa i zaposleni u Vojsci.

Vučić je takjođe najavio nastavak rešavanja stambenog pitanja za pripadnike službi bezbednosti, po još boljim uslovima od dosadašnjih.

Volkov
28. Novembar 2020.
Спасибо русские братья 👍