Vučević u Donjoj Gradini: Narod koji je ovo prošao, ne može biti narod dželat, nego narod žrtva

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Premijer Srbije Miloš Vučević, poručio je danas na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i NDH, da narod koji je prošao takvo stradanje ne može biti narod dželat, nego narod žrtva i da je na srpskom narodu da veruje u nebesku pravdu i božiju milost, da će oni koji ga za genocid optužuju, doći u tu dolinu plača da se poklone i izvine, prenosi RTV.

Vučević je naveo da je prostor na kome su se desili zločini najveće srpsko polje smrti.

"Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi, naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božijom milošću dočekasmo je. Ovde odajemo poštu, nemi od bola za našim rodom i pokolenjima. Stotine hiljada onih, koji su ovde i svi su stradali kao da nisu ljudi. Klani, kuvani, davljeni, odrani, spaljeni, silovani, mučeni i živi sahranjivani", rekao je Vučević u Donjoj Gradini gde je prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodao je da su razmere zločina i genocida tolike da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta - prvi da niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

"Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren", rekao je Vučević.

Premijer Srbije je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo Bog da razume.

"A to je možda i najvažnije. Da Gospod razume. Ali nama mora biti jasno, da je ovo naš Jerusalim. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišice naše i dade snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta", naveo je Vučević.

Kazao je da narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželat, nego narod žrtva.

"Da se sa ovoga mesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati, nastavljač je dela onih koji ovo počiniše", poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da veruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

"I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude", rekao je Vučević.

Tokom obeležavanja na Grobnom polju Topole položeni su venci za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora.

U ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Komemoraciji i istorijskom času prisustvovali su i ministar Nikola Selaković i predstavnik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Za nedužne i nevine žrtve ustaškog logora održano je pravoslavno opelo, a molitvu za jevrejske žrtve izgovorio je rabin Isak Asijel nabrajajući sva stratišta širom Evrope na kojima je jevrejski narod stradao u Holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

Na romskom jeziku za sve nevine žrtve pomolio se Dragoljub Acković.