Vučić sa mladim sportistima iz kampa "Srbija te zove", među njima i Jovana Janićijević iz Severne Mitrovice

Vučić sa mladim sportisima, učesnicima kampa Srbija te zove 2021
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas mlade sportiste sa Kosova, iz Republike Srpske i dijaspore, učesnike kampa "Srbija te zove 2021", poručujući im da je je Srbija njihova otadžbina, prenosi Tanjug.

Na prijemu u Palati Srbija bilo je više od 200 dece, a među njima i Jovana Janićijević iz Severne Mitrovice koja je predsedniku Vučiću uručila prigodan poklon - majcu sa potpisima svih kampera.

"Hvala Vam u ime svih članova kampa što ste mogli da dođete da se družite danas sa nama", rekla je Jovana.

Dečaci iz Skadra Aram i Regi Sukaj uručili su predsedniku Srbije sliku Skadra.

Predsednik Vučić je istakao da je posebno srećan danas što može da bude sa decom iz sveta, Evrope i regiona.

"Mnogo sam srećan što mogu da vidim našu decu iz dijaspore, iz svih zemalja regiona, iz naše zemlje sa Kosova i Metohije, od Franfurta do Kijeva, i od Amerike do Australije. To je posebna čast i prilika da ih upoznamo sa Srbijom i Beogradom", rekao je Vučić.

On im je poručio da je Srbija njihova otadžbina.

"I uvek će to da bude. A mi se nadamo da ćete u nju da donesete znanje i ljubav i da sve što mislite i radite, osim za sebe i svoje porodice, uvek činite i za Srbiju", rekao je Vučić.

Razmenio je sa njima, koji kako kaže, u kampu igraju fudbal, odbojku, košarku, rukomet i tenis, i utiske o Olimpijskim igrama koje su u toku, i to da trenutno neke zemlje iz regiona imaju više medalja od Srbije,ali poručio da će se tek videti kakva je Srbija velesila u sportu.

"Da sačekamo kraj OI, pa da prebrojimo medalje, pa da vidite da je Srbija prava sportska velesila", rekao je Vučić.

Mladima je poručio da život nije uvek jednostavan, ali je važno da uvek budu borbeni, vredni, marljivi, posvećeni, da se i u sportu i u životu uvek bore i da znaju da, kao što nemaju rezervnu porodicu, nemaju ni rezervnu otadžbinu.

"Uvek je volite. Dobrodošli u Beograd, volite ga kao što Beograd i Srbija vole vas", poručio im je predsednik Srbije.

U okviru beogradskog kampa "Srbija te zove 2021", koji je besplatan, učestvuju srpska deca uzrasta od 12 do 15 godina sa Kosova i Metohije, iz Italije, Švajcarske, Nemačke, Republike Srpske, Crne Gore, Albanije...

Školarci su smešteni u Domu učenika srednjih škola patrijarh Pavle, gde uz trenere imaju priliku da poboljšaju svoje veštine u pet olimpijskih sportova - tenisu, rukometu, košarci, fudbalu i odbojci.

Osim sportskih aktivnosti, za njih su organizovani časovi srpskog jezika i istorije, ali i posete Zoološkom vrtu, Kalemegdanu, stadionima Crvene zvezde i Partizana, hramu Svetog Save na Vračaru...

Za decu će, između ostalog, biti organizovan i prijem u Starom dvoru.