Vukan iz Kosovske Mitrovice završio medicinu sa svim desetkama dva meseca pre roka

Vukan Ivanović
Izvor: Večernje novosti

Vukan Ivanović iz Kosovske Mitrovice postigao je nešto što jako malom broju studenata širom sveta uspe, završio je Medicinski fakultet sa svim desetkama na ispitima, i to dva meseca pre roka.

Kako pišu Novosti, Ivanović je još od osnovne škole i kroz srednju najviše voleo prirodne nauke, biologiju i matematiku.

"Shvatio sam da je medicina idealna kombinacija te dve nauke, biologije i logičkog razmišljanja", kaže Vukan.

I to što je u porodici okružen lekarima je svakako uticalo na njegov izbor, ali ga je, pre svega, privukla humanost ovog poziva i želja da pomogne u očuvanju zdravlja naroda i unapređenju zdravstvenog sistema Srbije.

Na pitanje zašto je studije upisao u Beogradu, a ne u rodnom gradu, Vukan odgovara da je presudila želja da se osamostali i objašnjava da je od početka shvatio ozbiljnost i zahtevnost studija kojima se posvetio.

"Pored koncepta rada na fakultetu, posebno su mi se dopale vežbe i to je još više budilo želju u meni da dam maksimum", priča skromno Vukan, koji je studirao od oktobra 2014. do juna 2020. i diplomirao dva meseca pre predviđenih šest godina studija.

Kao što se posvetio fakultetu, smatra da će daleko više morati da se posveti budućim obavezama lekara i kaže da su mu zbog dosadašnjeg uspeha pomešana osećanja.

"S jedne strane sam srećan i ponosan, laknulo mi je što je gotovo, a s druge strane, shvatam da je to kraj početka i da će izazovi biti sve teži i veći", dodaje Vukan za Novosti.

Kako se navodi, već u oktobru planira da upiše doktorske studije, dok ga od septembra očekuje staž na Klinici za neurologiju, gde sa svojim mentorom sarađuje na projektu za ispitivanje bolesti nerava i mišića. Ispitivanje će, kako pojašnjava, trajati ograničeno.

Sledećeg juna, zahvaljujući odluci Vlade Srbije o zapošljavanju 100 najboljih diplomaca na svim medicinskim fakultetima u zemlji, Vukan očekuje da dobije posao i željenu specijalizaciju.

"Mislim da je taj program zapošljavanja izuzetno dobar za opstanak naših kadrova u zemlji“, podvlači Ivanović.

Pera
17. Jul 2020.
Dragi mladiću, budući doktore, želim vam sve najbolje u budućem radu na ispitivanju nerava i mišića i nadam se da ćete tako pametni uspeti pomoći u rešavanju bolesti MS. Želim vam svu sreću i uspeh u daljnjem istraživanju.
Student van generacije sa sesticama
31. Avgust 2020.
Dogovorite se ko je bolji, onaj iz predhodnog teksta kao student generacije ili ovaj...nesto ovde ne štima.