Vuksanović: U Plemetini Srbi strepe svakog dana, pokušaji otmice dece najveći strah

Predrag Vuksanović Plemetina
Izvor: Kosovo Online

Iz Plemetine kod Obilića juče je stigla nova uznemirujuća vest koja svedoči o pritisku i zastrašivanju kojima su izloženi tamošnji Srbi. Predrag Vuksanović sumnja da je pokušana otmica njegovog osmogodišnjeg sina Martina, o tome je juče obavestio javnost, a danas za Kosovo Onlajn iznosi svoje detaljne utiske o ovom događaju, koji je jako uznemirio njegovu porodicu.

Vuksanović ističe da je ovo treći incident, kako nepoznate osobe presreću i zastrašuju njegovu decu.

"Četiri osobe, od kojih je jedna tamnoputa, pokušali su da uvuku mog sina u automobil govoreći mu da su moji prijatelji. Ja decu učim i savetujem kako da se snađu u takvim situacijama. Pokazao sam im kuće naših rođaka i prijatelja da tamo beže kada im neko preti dok se vraćaju iz škole. To im za sada uspeva", priča Vuksanović za Kosovo Onlajn. 

Njegov sin je juče uspeo da se otrgne i pobegne u jedno od obližnjih dvorišta. Predrag, ipak, ističe da to nije rešenje. 

"Nije rešenje da tako živimo, ali drugi način nemamo. Jedino da se odselimo jer se radi o zastrašivanju kako bi napustili selo", kaže nam Vuksanović. 
 
Kuća Vuksanovića je u dva navrata već obijana. Lopovi koji su im ukrali dragocene stvari nisu nikad pronađeni kao i nepoznata lica koja zastrašuju decu. Obratili su se molbom da jedna patrola Kosovske policije bude prisutna u selu dok traje nastava i da inastaliraju nadzorne kamere duž lokalnog puta Plemetina - Prilužje.

 
“Strepimo svakog dana kako će deca da odu do škole i da se vrate. Teško je i meni i deci jer nam je selo udaljeno jedan kilometar. Albanci i mene presreću i provociraju. Ja sam odrasla osoba pa je sve to drugačije, ali šta da radi osmogodišnje dete kada mu se to desi", upitala je Martinova majka, Bojana Vuksanović.
 
Predrag sumnja da incidente izazivaju lokalni Albanci iz susednog  sela Hamidija. Broj incidenata je u porastu nakon što je izgrađen most preko reke Sitnice koji sada spaja albansko i srpsko selo.

“Taj put i most oni koriste za transport ukradenih stvari, traktore i stoku. Tu nikada nećete videti policiju. Pogledajte koliko tu ima alternativnih puteva", kazao je Vuksanović dok nam je pokazivao deo puta i most koji je ove godine svečano otvorio bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj.
 
“Ovo je most ka selu Hamidija, ja se tamo ne bih usudio da idemo", kazao nam je Vuksanović.
 
Predrad i Bojana imaju četiri sina. Problem bezbednosti, kako kažu neće ih naterati da napuste selo i svoju porodičnu kuću.

Ja
30. Septembar 2020.
To treba neko da spreci zasto to albancima dozvoljavaju sve da rade i niko ih ne spreci navikli su na criminal na svasta i svacega