Vuletić: Dva razloga zbog kojih je Americi stalo da se reši pitanje Kosova

Vuletić
Izvor: RTS

Postoje dva razloga zbog kojih je Americi stalo da se proces razgovora Beograda i Prištine deblokira, slede predsednički izbori i popravljanje odnosa sa Evropom, smatra sociolog Vladimir Vuletić.

"U Americi dolaze predsednički izbori, treba uraditi nešto na spoljnom planu, zabeležiti poen. Sa druge strane, samit u Minhenu je u duhu nečega što treba da stvori poljuljano osećanje Zapada da rešava regionalne probleme. Važno je i u tom smislu da će i ključne evropske zemlje podržati ono što je Amerika započela, a što ranije nije bilo slučaj", rekao  je Vuletić za RTS.

Ocenio je da je prošlogodišnji bezbednosni forum u Minhenu pokazao da odnos izemđu Evrope i Aerike nije bio dobar, te je, dodaje, ovogodišnji forum prilika da se ti odnosi poprave.

Vuletić je nepomenuo da su poruke SAD i Nemačke o ukidanju prištinskih taksi sada potkrepljene i aktivnostima što se, navodi, vidi i u promeni stava novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Činjenica je da je proces formiranje vlade trajao tako dugo, da nije bilo lako, ali da su Amerikanci uspeli da stvore atmosferu u kojoj bi se obezbedili uslovi da dođe do nastavka razgovora Beograda i Prištine, to je novo",kazao je on.

Vuletić je istakao "da je Kurti u značajnoj meri revidirao stavove, a da je Srbija ostala dosledna u svom ključnom stavu”.