Zbog ukidanja viza očekuje se veći odlazak lekara sa Kosova

Koronavirus- Lekari
Izvor: Kosovo Online

Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, 88 lekara je napustilo Kosovo, kazao je direktor te komore Pljeurat Sejdiu, prenosi Reporteri.

Sejdiu ističe da je tokom 2022. godine Kosovo napustilo 211 lekara, dodajući da se očekuje da će se nakon ukidanja viza povećati broj odlaska lekara sa Kosova.

“Prošle godine smo imali 211 lekara koji su napustili Kosovo, ove godine imamo 88, što je više od proseka prošle godine za prva četiri meseca. Očekujemo veći broj odlaska nego prošle godine. Jedan od razloga je i dalje nezaposlenosti, imamo veliki broj lekara, blizu 400, koji su nezaposleni”, objašnjava Sejdiu za Ekonomiju onlajn.

Navodi da institucije ne raspisuju konkurse za nova radna mesta iako je potreban novi prijem lekara.

“Većina onih koji odlaze su specijalisti, oni koji su na drugoj ili trećoj godini specijalizacije, nisu zadovoljni kvalitetom specijalističkog obrazovanja koje se nudi ovde na Kosovu i to je najzahtevnija generacija. Takođe odlaze i zbog nezadovoljstva uslovima rada i plata", dodao je on.

Polsanik Alijanse za budućnost Kosova Šemsedin Derešaj kaže da svako ko planira da ode nađe način, čak i ako nema vizu.

“Mislim da onaj ko ima plan da napusti zemlju nađe način da ode. Zapravo ukidanje viza je olakšanje za naše građane da se slobodno kreću. Što se tiče stručnog medicinskog osoblja, oni su imali ponude i ranije i selili se“, rekao je Derešaj.

Egzodus lekara, kaže, treba uzeti sa zabrinutošću jer je potrebno šest godina da "nastane" lekar.