Zdravstveni stručnjaci: Vakcinacija je jedini način da se pobedi koronavirus

vakcinacija kosovo
Izvor: reporteri

Zdravstveni radnici i stručnjaci iz te oblasti na Kosovu poručuju da je jedini način borbe sa koronavirusom i smanjenje broja novozaraženih zapravo vakcinacija, prenosi Ekonomija onlajn.

Direktor Hitne službe Basri Ljenjani ističe da se vakcinacijom građani štite i od novih sojeva koronavirusa koji se javljaju.

"S obzirom na to da je ova bolest pogoršala zdravstveni sistem i odnela hiljade života, važno je da se svi građani vakcinišu protiv koronavirusa. Građani treba da imaju na umu da se vakcinacija treba nastaviti do poslednjeg čoveka, i zato apelujem na građane da se vakcinišu. Glavni cilj je zaštititi sebe i druge", rekao je Ljenjani.

Prema njegovim rečima, većim brojem vakcinisah građana lakše će se sprečiti četvrti talas, koji se najavljuje sa novim sojevima virusa.

"Čak i u novim varijantama, vakcine mogu imati uticaj na iskorenjivanje ovog virusa", ​​rekao je Ljenjani.

Istog mišljenja je i direktor Ginekološke klinike Jakup Ismailji koji poručuje da građani moraju da znaju da vakcinacija ne izaziva nikakve probleme i da je to jedini način da se pobedi kovid-19.

Po rečima šefa Udruženja za zaštitu prava pacijenata Besima Kodre, potrebno je voditi šire kampanje podizanja svesti, kako bi građani videli da je vakcinacija jedini izlaz iz ove situacije.

"Da bi pacijent mogao da vidi da je vakcinacija jedini način da izađemo iz ovog stanja, institucije treba da pronađu oblike komunikacije sa građaninom. To je jedini način da dođe do masovne vakcinacije koja nas izvlači iz ove situacije", zaključio je Kodra.