Zemaj: U procesu smo nabavke sedam uređaja za PCR testiranje

zemaj
Izvor: Facebook

Ministar zdravlja Armend Zemaj na današnjem sastanku sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i gradonačelnicima opština, napomenuo je da je u toku procedura nabavke sedam uređaja za PCR testiranje, kao i za po 100.000 PCR i seroloških testova, i 30.000 tzv. brzih testova za kovid-19.

Kako je napisao na društvenoj mreži Fejsbuk, uređaji za PCR testiranje biće raspoređeni u šest regionalnih bolnica koje se nalaze u sastavu Kliničko bolničkog centra Kosova.

“Naručili smo i 120.000 vakcina protiv sezonskog gripa preko Unicefa, a naručićemo ih još 380.000. Povećali smo kapacitete u našim bolnicama za oko 300 respiratora, a za sada 86 privatnih zdravstvenih ustanova već poseduje licencu za obavljanje seroloških ispitivanja i PCR testiranja na koronavirus”, napisao je Zemaj i dodao da je danas od Unicefa stigla i donacija sa 7,4 tone sanitetskog materijala, a da se od Usaida očekuje još 50 poklon respiratora.

Naglašava i da putem kontakata sa međunarodnim institucijama njegovo ministarstvo ulaže sve napore kako bi obezbedili vakcinu protiv kovida-19, kada ona bude i dostupna.

Kako kaže, za borbu protiv pandemije angažovano je i 200 lekara specijalista koje je direktno zaposlilo mnistarstvo zdravlja.

“Otvorili smo konkurs za  još 1.034 specijalista, uključujući 48 iz preševske doline i drugih oblasti”, dodao je Zemaj.

Kako je pojasnio trenutno je zabeležen opadajući trend kod pacijenata koji traže lečenje i onih koji su i pozitivni na prisustvo koronavirusa.

“Prema NIJZK, 65 odsto zaraženih je izlečeno od te bolesti, dok je oko 30 odsto slučajeva još uvek aktivno. Stopa smrtnosti među zaraženima je 3,7 odsto”, napisao je Zemaj.