Zemaj: Uskoro nova kovid bolnica

kovid bolnica u izgradnji
Izvor: Youtube/printscreen

Ministar zdravlja Armend Zemaj potvrdio je da će objekat, koji je trebalo da služi kao klinika za hitne prijeme pri Univerzitetsko kliničko-bolničkom centru Kosova, biti pretvoren u kovid bolnicu, prenosi Kosovo pres.

Zemaj je napomenuo da je taj objekat najpogodniji za kovid bolnicu, ali je i dodao da će se nakon završetka pandemije, vratiti osnovna namena, klinike za Hitne slučajeve.

“Uskoro ćemo otpočeti sa realizacijom projekta. Trenutno stabilna pandemijska situacija stvorila je mogućnost za nove pripreme za eventualno pogoršanje epidemiološke situacije. Za nekoliko nedelja biće pokrenuto da se ova ustanova pretvori u kovid bolnicu. Koraci su brzi, dinamični i konkretni. Osigurali smo sredstva iz budžeta i vrlo brzo verujem da ćemo ući u realizaciju projekta, koji nam osigurava neku vrstu komfora u rešavanju situacije sa kovidom-19. Pored toga, i što je i bio razlog zašto smo odabrali ovaj projekat, jeste da ga napravimo da bude funkcionalan deo UKBC Kosova “, rekao je Zemaj.

Kako je dodao,  troškovi za osposobljavanje objekta su prihvatljivi za budžet.

“Cena je prihvatljiva. Imali smo i druge projekte vezano za sanaciju obejakata koji nisu deo i vlasništvo UKBCK, kao i izgradnju potpuno novog objekta, a za koje je bila potrebna veća suma novca iz budžeta, tako da mislim das mo našli najbolje rešenje. Nadamo se i verujemo da će ovaj projekat biti i pristupačan, ali i brz za završetak”, ocenio je Zemaj koji je i dodao da je planirano da nova kovid bolnica raspolaže sa 400 do 500 kreveta, i negde između 50 i 70 kreveta na intezivnoj nezi.

Kako je naglasio, nova bolnica za lečenje kovid pacijenata, pored toga što će pružiti adekvatnije lečenje, stvoriće i lakše uslove za zdravstvene radnike, s obzirom na to da će se  pacijenti sa koronavirusom biti skoncentrisani na jednom mestu.

“Biće udobnije svakako. Za sve pacijente kojima će biti potrebno bolničko lečenje od koronavirusa, nova kovid bolnica će moći da pruži adekvatvnu negu. Zdravstvenim radnicima će biti lakše, nega je kontinuirana, nadamo se i verujemo da će se u ovoj bolnici sačuvati mnogi životi naših građana, a nadam se da neće biti ozbiljnih slučajeva kao što smo tokom leta “, rekao je Zemaj.

Inače, izgradnja nove Hitne klinike, koja je investicija Ministarstva zdravlja u iznosu od oko osam miliona evra, započeta je još 2016. godine, a planirano je da bude izgrađena u periodu od tri godine, međutim projekat izgradnje je u međuvremenu stao.