Žiofre pozdravio odluku Srbije da pomogne Grčkoj u gašenju požara

Emanuel Žiofre
Izvor: europa.rs

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, pozdravio je odluku MUP-a Srbije da u Grčku pošalje Vatrogasno-spasilački tim, koji će pomoći u gašenju požara u toj zemlji, prenosi RTV.

"Pozdravljam podršku Srbije Grčkoj kroz EU mehanizam civilne zaštite u borbi protiv šumskih požara u regionu Atike. Zajedno smo jači'", rekao je Žiofre.

Vatrogasno-spasilački tim od 36 vatrogasaca-spasilaca i 14 vatrogasnih vozila Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pomoći će u gašenju požara koji su zahvatili Grčku.

Zajedno sa njima, u pogođene krajeve će danas otići i dva pripadnika medicinskog tima sa sanitetskim vozilom.

Pomoć Grčkoj dolazi kroz EU mehanizam civilne zaštite, saopštio je EU Info centar.

Ti timovi će krenuti u Grčku danas posle podne i biće raspoređeni na lokacije gde je pomoć najpotrebnija.

Srpski vatrogasci su i 2021. godine učestvovali u gašenju požara u Grčkoj, kada su bili raspoređeni na ostrvu Evija.

MUP i Sektor za vanredne situacije su tada u Grčku uputili tim od 37 vatrogasaca, 14 vozila i tri helikoptera.

Od juna 2021. godine, 27 najnovijih vatrogasnih vozila specijalizovanih za šumske požare dostupno je Sektoru za vanredne situacije.

Ta vozila vredna su više od milion evra, namenjena su za opštine i gradove u svim delovima Srbije, i u pitanju je donacija Evropske unije, dodaju iz EU Info centra.

Izuzetno važan instrument za sprovođenje navedenih vrsta pomoći u sektoru Civilne zaštite jeste, kako navode, Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM).

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen.