Zogiani: Vlada privremeno obustavlja izgradnju mini hidroelektrana

Zamenik ministra za infrastrukturu i životnu sredinu Avni Zogiani najavio je privremenu obustavu radova na izgradnji mini hidroelektrana i prekid izdavanja novih dozvola, prenosi Koha.

Zogiani je u intervjuu za KTV istakao da je prethodna vlada izdala dozvole ne pridržavajući se zakona, priznajući da je kompanija "KelKos" iz Dečana nanela veliku štetu okolini.

On je u utorak boravio u selu Donja Bitinja kod Štrpca, gde se gradi mini hidroelektrana, a nakon te posete kompanija "Matkos Group HC VIKA" najavila je da će ići na londonsku arbitražu ako Kosovo nastavi da uzrokuje prepreke energetskim ulaganjima.

Njegova poseta Donjoj Bitinji kod Štrpca ulila je nadu kod stanovnika opštine Dečani, gde rade tri mini hidroelektrane.

Ipak, civilno društvo je skeptično da se može postići nešto pozitivno u pogledu zaustavljanja mini hidroelektrana u Dečanskim planinama, navodi Koha.

Vlada Kosova je u sredu imenovala sekretara Ministarstva za infrastrukturu i životnu sredinu Izedina Bitićija, umesto Arbena Čitakua.

Čitaku, koji je dugi niz godina bio sekretar u Ministarstvu životne sredine, izdao je sve sporne dozvole za izgradnju mini hidroelektrana na Kosovu.

Meštani sela Donja Bitinja u opštini Štrpce ponovo su u sredu organizovali protest kako bi se usprotivili izgradnji mini hidroelektrane duž reke Lepenac.

Širom Kosova rade 14 mini hidroelektrana i 21 drugih koji su u različitim fazama izgradnje, podseća Koha.