Zvečan predstavio bogato kulturno-istorijsko nasleđe na Sajmu turizma

Beograd_240224_Sajam turizma_Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Manastiri Sokolica, Banjska, Devina voda, srednjovekovna tvrđava, osam crkava, široka gastronomska ponuda i prirodna bogatstva samo su neki od turističkih potencijala opštine Zvečan koji su danas predstavljeni na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Zvečan Nataša Aksentijević izrazila je veliku zahvalnost Kancelariji za KiM koja je omogućila da opština i ove godine učestvuje na učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma i prestavi svoju turističku ponudu.

"Ove godine Zvečan predstavljamo kroz verski i kulturni turizam zahvaljujući bogatom kulturno-istorijskom nasleđu koje postoji na teritoriji naše opštine. Mi sa ponosom možemo da istaknemo da se na teritoriji naše oštine nalaze tri srednjovekovna spomenika kulture: Tvrđava Zvečan, manastir Banjska i manastir Sokolica", istakla je Aksentijević.

Dodala je da Zvečan krase i manastir Devina voda, koji je novijeg datuma, osam crkava i hram koji je izgradnji posvećen svetom kralju Stefanu Dečanskom.

Veliki broj posetilaca, kako kaže, privlači tvrđava Zvečan do koje se može doći uređenim pešačkim stazama koje vode do vrha odakle "puca" pogled na ceo kraj, koji je atrakcija za sve ljubitelje prirode.

"Pozivamo sve da posete Zvečan, obiđu naše manastire i crkve, arheološka nalazišta, prošetaju i obiđu i Crkvu Svetog Đorđa, sportsko-rekreativni centar, Trg i spomenik kralja Milutina, uživaju u gastronomskoj ponudi i svakako u gostoprimstvu našeg stanovništva", poručila je Aksentijević.

Prema njenim rečima, upravo ovakve manifestacije umnogo doprinose razvoju turizma u Zvečanu.

Članica KUulturno-umetničkog društva "Zvečan" Dragica Vasović rekla je za Kosovo onlajn da KUD često predstavlja opštinu na sajamskim manifestacijama.

"Društvo broji više od 200 članova. Imamo više od pet grupa igračkog ansambla, a imamo i jednu pevačku grupu koju čini 20 članova, uglavnom devojaka“, navela je Vasović.

Njena grupa je za beogradsku publiku pripremila tri pesme "Hriste Bože", "Pod gorom se šetalo devojče" i "Junaci sa Košara".

Kako kaže, ona i njene koleginice se u Beogradu osećaju kao "kod kuće na Kosovu", ali poziva sve da dođu u Zvečan, posete Kosovo, gde će se i oni osećati "kao kod kuće".