Zvona sa crkve Bogorodice Ljeviške odjekuju Prizrenom

Zvonik - Crkva Bogorodice Ljeviške
Izvor: Tviter/Filip Karađorđević

Zvona Crkve Bogorodice Ljeviške od juče ponovo odjekuju Prizrenom, nakon radova na sanaciji i konzervaciji zvonika crkve, koji su završeni sredinom juna ove godine, prenosi TV Most.

Ministarstvo kulture Srbije je za sanaciju izdvojilo 2.200.000 dinara, a nosilac projekta bio je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Priština sa izmeštenim sedištem u Leposaviću.

Da se zvona ponovo čuju na Tviteru je objavio princ Filip Кarađorđević, a na Fejsbuku Crkva Ub.

"Veliki dan za našu Crkvu i naš narod, posebno za one koji žive na КiM. Od 1999. godine zvona u Ljeviškoj se nisu oglašavala, a 2004. godine su pala kada je Crkva paljena tokom martovskog pogroma i kada je sa nje ukraden olovni krov", naveo je Кarađorđević.

On je istakao da uz dobru volju i pomoć svih, Crkva Bogorodice Ljeviške koja se nalazi na listi Unesko svetske baštine, uskoro može zasijati svojim punim sjajem - "onako kako zaslužuje jedan od najlepših srpskih pravoslavnih hramova".

Crkva Bogorodica Ljeviška je drevna srpska pravoslavna crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306-1307. godine na ostacima starijeg katedralnog hrama iz 13. veka, koji je takođe zasnovan na mestu još starije, ranohrišćanske crkve.

Crkva je vekovima bila saborni, odnosno katedralni hram prizrenskih episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve.